Preuzima li Igor Dodik mjerenje TV-gledanosti u BiH?

Preuzima li Igor Dodik mjerenje TV-gledanosti u BiH?


Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, objavio je na svom blogu tekst pod nazivom “Ekskluzivno: Nove kombinacije i firme iz sjene Igora Dodika”. U njemu se bavio nedavno osnovanom kompanijom “SEE Media Research” d.o.o. Banja Luka, čiji je direktor Marko Gujančić, blizak prijatelj porodice Dodik.

Vukanović je tvrdio da će ova firma “SEE Media Research” uzimati milione maraka od privatnika i poreskih obveznika, pružati fingirane podatke i na taj način ostvarivati veliku finansijsku korist za porodicu Dodik. Iako Vukanovićev tekst nije mogao definitivno potvrditi sve motive iza osnivanja firme, ukazao je na potencijalne finansijske malverzacije.

Prema istraživanju, “SEE Media Research” je osnovana s ciljem preuzimanja mjerenja gledanosti TV-stanica u Bosni i Hercegovini. Ova kontrola omogućila bi direktno upravljanje raspodjelom marketinških budžeta multinacionalnih kompanija u BiH, vrijednih oko 40 miliona maraka godišnje. Osnivanje firme je pažljivo planirano, kako bi se omogućilo favorizovanje određenih TV-stanica bliskih porodici Dodik.

Ključan korak u ovoj operaciji bilo je preuzimanje Instituta za metrologiju. Nakon što je SNSD od svojih koalicionih partnera iz Trojke dobio podršku, imenovana je Milica Ristović-Krstić kao nova direktorica Instituta. Ona je brzo izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti, prilagodivši ih tako da odgovaraju jedino uređajima kompanije “Kantar”, s kojom je “SEE Media Research” imala licencni sporazum, javlja BN.

Ovakvi potezi izazvali su zabrinutost za slobodu medija i tržišne konkurencije u BiH. Institucionalne promjene i potencijalna manipulacija podacima mogli bi značajno ugroziti rad nezavisnih medija. U tekstu se pozivaju ministri u Savjetu ministara, uključujući Elmedina Konakovića, Edina Fortu i Zukana Heleza, da hitno reaguju smjenom direktorice Ristović-Krstić i poništavanjem njenih odluka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija