Priboj danas čeka Vučića, kao i kazne za izgrednike

Građani od državnih organa Srbije očekuju da kazne policajce koji su veličali genocid u Srebrenici i najavljivali stradanje Sjenice i Novog Pazara

Stanovnici Priboja posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Priboj dočekuju zabrinuti i uznemireni zbog posljednjih dešavanja u gradu na Limu.

Građani s kojima smo razgovarali, slagali se s njim ili ne, upravo od Vučića i državnih organa Srbije očekuju da kazne policajce koji su na proslavi rođenja djeteta veličali genocid u Srebrenici i najavljivali stradanje Sjenice i Novog Pazara, one što su na Badnju večer pjevali “Božić je, pucaj na džamije”, te sve koji prijete da ozbiljno naruše međunacionalne odnose.

Isti scenarij
Šefkija Džidić ima 66 godina i rođen je u Priboju. Dugo godina igrao je nogomet u pribojskom FAP-u.

– Ovo je bio gostoprimljiv grad za sve narode. Dolazili su sportisti, muzikanti, estradni umjetnici, ovdje se disalo jednom dušom. Nije bilo mržnje. E, ovo sad što se desilo je glupost, od pojedinaca da se stvori neka mržnja – kaže Džidić.

U selu u kojem je rođen imam mu je bio najbliži komšija, ističe Dobrica Bukvić podatak kojim nam želi objasniti kako je Priboj nekad živio.

– Sjećam se da sam na nekoj tribini prije rata zamolio i Šešelja i Ugljanina da nas ne brane, jer nema potrebe. Bili smo dobri, a dušebrižnici su nam donijeli samo probleme i zavadu. Mislim da je i ovo što se sad dešava u Priboju isti scenarij da bi se srpska opcija ponašala kao pomiritelji ili spasioci, a ovi drugi kao zaštitnici Bošnjaka. A ne trebaju nam – smatra Bukvić.

Šukrija Ibragić cijeli život proveo je u Priboju, osim godinu vojnog roka u Sarajevu i period studija u Beogradu. Kaže da posljednji incidenti nisu dobri iz mnogo razloga.

  Novalića: Ko je bio u ratu četiri godine dobio je četiri boda i to vam je veća penzija 60 KM

– Ključ je da institucije brzo reagiraju i da oni koji se tako ponašaju imaju konsekvence. Najlakše je praviti destrukciju. Jedan loš može nanijeti mnogo zla, koje poslije stotine dobrih ne mogu da poprave. Očekujem da državne institucije urade svoj dio posla da mi ne bismo razmišljali šta da radimo, je li ovo slučajno, imamo li potrebe da se pakujemo ili da ostajemo na ovim prostorima – ističe Ibragić.

Pokazati djelima
Strah i nesigurnost osjetili su se u gradu, posebno nakon što su incidenti, uvrede i nacionalističke pjesme nastavljene, a i glavni imam MIZ Priboj Harun ef. Eminagić imao je veliki broj poziva džematlija s pitanjima da li da idu iz Priboja. Eminagić kaže da je posjeta predsjednika Srbije dobar signal da će i državni vrh krenuti u rješavanje ovih problema. Posjeta je najavljena nakon zajedničkog poziva lokalnih vlasti, IZ i državnih poslanika s ovog prostora koji su osudili ono što se dešava.

– Mora se i djelima pokazati ono što se izgovara riječima. To je rezultiralo pozivom predsjedniku države da dođe i da svojim autoritetom smiri strasti, smanji tenzije i pokaže ono što je rekao – da su Bošnjaci u Srbiji sigurni, da su svoji na svome, da nisu građani drugog reda. Očekujem mnogo od tog sastanka – govori Eminagić.

Radna grupa
MUP Srbije formirao je posebnu radnu grupu koja će se baviti događajima iz Priboja, uhapšen je i mladić koji je pjesmom pozivao na pucanje u džamije, što Bošnjaci Priboja vide kao ohrabrenje da će se ovakvi događaji zaustaviti i da će se obračunati s takvim pojedincima.

– Mi Bošnjaci ćemo i dalje biti hrabri i dostojanstveni. Na nepravdu i uvrede ćemo odgovarati, ali ne želimo izlaziti iz okvira zakona ove države. Naš glas će biti onoliko jak koliko bude jak i zulum prema nama – ističe Harun ef. Eminagić.

  Bijesni u Srbiji: Fudbaler rođen u Beogradu ali će igrati za Kosovo!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79