Priča stara 14 godina: Hoće li Centar za autizam u Tuzli konačno biti otvoren ove godine?

Priča stara 14 godina: Hoće li Centar za autizam u Tuzli konačno biti otvoren ove godine?


Priča oko izgradnje Centra za autizam u Tuzli počela je još 2008. godine, kada je Meho Sadiković, otac autističnog djeteta i bivši predsjednik Udruženja roditelja djece, osoba sa autizmom, pokrenuo inicijativu oko gradnje ovog Centra.

Nekoliko godina poslije, udareni su prvi temelji, zgrada je kroz godine i izgrađena ali nikada nije otvorena. Centar je i zvanično završen, ali još uvijek nije otvorio svoja vrata za korisnike. Svake godine na Dan svjesnosti o autizmu, aktuelna Vlada objavi da će te godine Centar i biti otvoren, međutim, to obećanje do sada nije ispunjeno. Tako je bilo i ove godine, pa se iz URODSA-e nadaju da bi Centar do kraja ove godine ipak mogao otvoriti svoja vrata za korisnike.

“Centar je završen, ostaje da se nabavi namještaj i druga specijalizirana oprema za rad sa osobama sa autizmom. Također, sljedeći korak je na Skupštini da donese odluku o osnivanju Javne ustanove, nakon toga idu i druge procedure koje se moraju završiti prilikom osnivanja Javne ustanove, a zatim ćemo raspisati konkurs za prijem radnika. Nadamo e da bismo sve mogli završiti do septembra, kada bi Centar i trebao biti otvoren” – kazao je Emir Altumbabić, iz Udruženja URDOSA.

Altumbabić dodaje da i dalje rade na provedbi ideje da usluge Centra budu besplatne za sve korisnike iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Sistem u državi je komplikovan, imate entitete, kantone, svi oni imaju svoje Zavode zdravstvenog osiguranja, ali mi imamo tu ideju i tražimo rješenje kako bi usluge mogle biti besplatne za sve”, kaže Altumbabić.

Centar za autizam koji se nalazi u tuzlanskom naselju Bukinje, jedini je u BiH specijalizirani centar za osobe sa autizmom.

Dan svjesnosti o autizmu je obilježen i ove godine 02. aprila ispred vrata Centra, a roditelji autistične djece kao i članovi URODSA-e, se nadaju da će ovo biti i posljednja godina da su ovaj dan dočekali u dvorištu zgrade, te da će sljedeći ipak biti obilježen u potpuno završenom Centru za autizam.

Na obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu, članovi Udruženja roditelja djece, osoba sa autizmom su se prisjetili Mehe Sadikovića, prvog predsjednika ovog Udruženja koji nažalost nije dočekao otvorenje Centra za autizam.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija