Prihvatni centar Sedra u Bihaću zatvoren, uskoro i ostali u gradskom području

Posljednji migranti jutros su izmješteni iz prihvatnog centra Sedra u centru Bihaća. Porodice koje su tu boravile smještene su u kamp Borići, a od danas Sedra se više neće koristiti za smještaj migranata. Porodice smještene u Borićima tu će se privremeno zadržati jer je intencija lokalnih vlasti da u gradskom jezgru ne bude prihvatnih centara.

Ministarstvo sigurnosti je otvorilo prihvatni centar Lipa koji je, podsjećamo, u nenaseljenom području na lokaciji između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Na njegovom se uređenju intenzivno radi. Planirano je da u tom kampu smještajni kapaciteti budu između 1500 do 2000. Planiran je i poseban dio za smještaj 300 izbjeglica iz ranjivih kategorija i porodica sa djecom.

Te porodice će teško imati adekvatan smještaj kao u Sedri koja je otvorena isključivo za te namjene 2018. godine. Tokom tri godine njihovog boravka ovdje nisu zabilježeni veći incidenti. Migranti su u Sedri imali adekvatne uvjete za boravak, redovnu hranu, umjetničke, sociološke i druge radionice i mogućnost učenja stranog kezika. Djeci je omogućeno školovanje sa drugom djecom u ovdašnjim osnovnim školama. Lokalne i kantonalne vlasti već godinama traže zatvaranje svih prihvatnih centara u urbanim dijelovima gradova i izmještanje svih migranata i izbjeglica u nenesaljena područja.

Prema riječima nadležnih u Službi za poslove sa strancima, MUP-u i u Ministarstvu sigurnosti, situacija sa migrantima u Unsko-sanskom kantonu nije idealna, ali je pod kontrolom. Kako se stvaraju uvjeti u Lipi, policija i Služba za poslove sa strancima migrante sa krajiških ulica i iz napuštenih objekata vozi u taj prihvatrni centar, u kojem će uskoro biti smještene i porodice s djecom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79