Prijava za klevetu: U tužilaštva se slilo preko 50 krivičnih prijava

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, za samo nekoliko mjeseci od stupanja na snagu, u tužilaštva se slilo preko 50 krivičnih prijava. Ovo su podaci do kraja februara, a novijih nema zbog nedavnog štrajka radnika u pravosudju. Najviše prijava zbog kriminalizacije javne riječi je došlo na adresu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka – 39.

“Podnosioci prijava i prijavljeni su fizička i pravna lica. U dva predmeta, prijave se odnose na novinare i ti predmeti se nalaze u radu. U dva predmeta donesena je naredba o neprovođenju istrage, a ostali predmeti se nalaze u radu,” poručili su za BN iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

U strukturi prijava, njih sedam se odnosilo na iznošenje ličnih i porodičnih prilika. Jedna prijava usmjerena je protiv internet portala.

Na području koje pokriva OJT Bijeljina podneseno je devet krivičnih prijava za klevetu do kraja februara, od čega dvije protiv novinara.

“Ostale prijave su uglavnom protiv građana koji nisu dio javnosti, a mali broj se odnosi na političke figure, odnosno nosioce izvršnih funkcija. S obzirom na to da se radi o otvorenim predmetima u kojima se provodi istraga, u ovom trenutku vam ne možemo dati više informacija”, poručili su iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

„Mi već sada znamo da je taj broj premašio 60, u narednim danima saznaćemo zaista koliko je na nivou Republike Srpske. Nisu sve protiv novinara, ima političara, fizičkih lica. Činjenica je da što se prebacuje teret na tužilaštva, u smislu plaćanja, mnogima se osladilo, sada sve to radi država, i ne moraju da angažuju advokata i pokreću privatnu parnicu“, kaže novinarka Andrijana Pisarević.

Advokatska struka poručuje da je pravosuđe u Republici Srpskoj sada na pravosudnom ispitu.

„Sada svi čekamo da vidimo kakve će stavove zauzeti tužilaštva, a nakon toga stavove sudova da bismo mogli da sudimo kakav stav je zauzelo pravosuđe u odnosu na ove norme koje imamo. Trenutno živimo u nekoj neizvjesnosti i čekamo da vidimo da li će te norme zaista da zažive, na koji način i kakvu će interpretaciju da im daju sudovi“, kaže advokat Aleksandar Jokić.

„Ne znam da li je sad možda trenutak da mi počnemo da razmišljamo o tome da ih udarimo njihovim oružjem. Mi ne prihvatamo njihov zakon i možda se zato većina ljudi i ne odluči da prijavljuje klevetu kao krivično djelo, ali ko zna šta nam donosi budućnost“, poručuje Andrijana Pisarević.

U ostalim tužilaštvima u Republici Srpskoj bilo je brojčano manje prijava, ali u zbiru se konačan broj povećava iz dana u dan, s obzirom da novijih podataka iz marta i aprila još nema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79