Prije šest godina preminula je Esma Redžepova: “Ništa nije ostavila za 48 djece”

Na današnji datum prije šest godina preminula je makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova. Umrla je u skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Pjevačicu su samo sedam dana prije smrti ljekari hitno hospitalizirali zbog bolesti dišnog sistema koju nije izliječila na vrijeme.

Rođena je 8. avgusta 1943., u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji u porodici sa šestoro djece. Živjelo se teško, ali su roditelji uspjeli školovati svoju djecu. Devetogodišnja Esma je s bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati i igrati komplicirane muzičke ritmove.

Teško djetinjstvo, je prema njenim riječima, poslužilo kao velika škola. Tada je zapravo i osjetila što znači težak život.

– Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom slavnom doktoru iz Skoplja, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino, ušteđevinom sam plaćala karte. Borila sam se s predrasudama, uvijek sam se morala nekome dokazivati, ali isplatilo se, zahvalna sam Bogu – ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

Tokom života je s pravom nosila nadimak „kraljica Roma“. Muzički je bila aktivna preko pedeset godina, a dva puta bila je nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Nije mi žao što je nisam dobila. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikome ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga, i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud – govorila je.

Uz dopuštenje njenih roditelja, Esma je s Stevom Teodosijevskim išla na turneju. Počela je tako njena velika karijera. Bila je jedna od prvih romskih pjevačica koja je pjevala na romskom jeziku na radiju i televiziji.

Stevo je bio 22 godine stariji od nje, a nakon saradnje, na kraju su se i vjenčali.

Esma Redžepova i Stevo Teodosievski tokom života pomogli su četrdeset sedam dječaka i jednoj djevojčici. Petoricu dječaka su Esma i Stevo udomili, dok su ostali boravili s njima u kraćim ili dužim razdobljima kada su se obrazovali kao muzičari.

Esma je često nastojala da na svojim koncertima prikupi novčana sredstva za pomoć bolnicama, sirotištima, i žrtvama katastrofa, a bila je i počasna predsjednica makedonskog Crvenog križa. Kraljicom romske muzike proglašena je 1976. godine na Prvom festival romske muzike i pjesme održanom u Chandrigaru, u Indiji, kada joj je priznanje uručila indijska premijerka Indira Gandhi.

Esma je bila svojevrsna glasnogovornica Roma u Evropi i kulturna ambasadorica Republike Makedonije. U Sjedinjenim Američkim Državama je 2010. godine uvrštena među pedeset najboljih vokala svijeta. Dobitnica je brojnih nagrada kako za osobni doprinos muzici i kulturi, tako i za humanitarni rad. Odlikovana je i jugoslavenskim Ordenom zasluga za narod.

Esma je svoj stav prema životu opisala sljedećim riječima:

– Ja sam kosmopolit. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na njega dolazi i takav s njega odlazi, sve granice su samo rezultat ljudskog uma. Želim biti svoja u svakom dijelu ove planete, moja misao je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših, ionako kratkih, života piše Avaz.

dvije godine nakon njezine smrti Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je spomenikom obilježiti grobno mjesto, s obzirom na to da se unuci pjevačice nisu mogli dogovoriti ko će preuzeti brigu o grobnom mjestu. U članku je priložena i fotografija izgrađenog spomenika.

Novac i kuću od 750 kvadrata, koja je muzej, pjevačica Esma Redžepova ostavila je Makedoniji jer smatra da je posvojenu djecu zbrinula

Godinama je Esma govorila da svoj dom, kao i novac koji je zaradila u karijeri, želi ostaviti svojoj zemlji, rekla je Zorana Kostovska, najbliža suradnica pokojne pjevačice. Jedinoj posvojenoj kćeri Eleonori i 47 sinova Esma Redžepova nije ostavila ništa u nasljedstvo. Oporučno je sav svoj imetak darovala Republici Makedoniji.

– Oporuku Esme Redžepove Teodosijevske jučer su otvorili u odvjetničkom uredu. U njoj je svoj imetak ostavila državi. Kraljica romske glazbe jako je voljela Makedoniju. U svakoj izjavi i intervjuu spominjala je svoju zemlju. U srcu je nosila makedonsku pjesmu i dušu. Stalno je govorila da je ponosna što je Makedonka.

– Sav novac Esma je zaradila pjevanjem. Bila je zahvalna ljudima jer su kupovali ulaznice za njezine koncerte i već tad je isticala da će se odužiti svom narodu. Oporukom je ispunila obećanje – dodala je Kostovska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79