Prijedor: Optužnice podignute zbog mučenja životinja i nedozvoljenog oružja

Prijedor: Optužnice podignute zbog mučenja životinja i nedozvoljenog oružja


Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnice protiv više osoba zbog krivičnih djela mučenje i ubijanje životinja, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija te falsifikovanje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.

Jedan od optuženih, I.M., suočava se s optužbama da je 6. februara 2019. godine u Donjoj Ljubiji kod Prijedora pucanjem iz pištolja usmrtio psa vlasnice S.Č. Također, u njegovoj kući pronađeno je eksplozivno oružje, uključujući detonatorske kapsule, upaljač protivpješadijske mine, plastični eksploziv, detonatorske štapine i druge sastojke.

Drugi optuženi, E.K., optužena je za neovlašteno posjedovanje automatske puške, ručnih bombi, okvira s municijom i drugog oružja. D.K., treći optuženi, tereti se da je preuzeo navedeno oružje i prevezao ga u Sanski Most na poziv E.K.

Optuženi J.Đ. i J.D. suočavaju se s optužbama za upotrebu lažnih žigova šumarskih čekića za obilježavanje drva u Drakseniću kod Kozarske Dubice. Ti trupci drva su pronađeni tokom akcije MUP-a, Inspektorata i “Šuma Republike Srpske”.

U Krivičnom zakoniku, mučenje i ubijanje životinja predviđaju kaznu zatvora ili novčanu kaznu do dvije godine. Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija može rezultirati kaznom zatvora od šest mjeseci do deset godina. Lažna upotreba žigova šumarskih čekića kažnjiva je novčanom ili kaznom zatvora do tri godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija