Prijete li poplave Bosni i Hercegovini?

Prijete li poplave Bosni i Hercegovini?


U ovom trenutku, centralni i istočni dijelovi Europe suočavaju se s velikim količinama padavina koje mogu uzrokovati ozbiljne poplave. Iako Bosna i Hercegovina nije primarni fokus kada je riječ o najvećim prijetnjama, hladni talas stigao je i do naše zemlje.

Glavne prijetnje trenutno dolaze iz područja Češke, Slovačke, Austrije, Švicarske i Mađarske, gdje se očekuju ekstremne količine padavina koje mogu izazvati velike poplave i porast vodostaja. U Bosni i Hercegovini, situacija nije toliko kritična.

Ljeto je iznenada prekinuto širom Europe, dok se centralni i istočni dijelovi kontinenta pripremaju za velike padavine i moguće snažne poplave.

Jedno od najtoplijih ljeta u historiji sada izgleda daleko. Bosna i Hercegovina dočekuje jesen s pljuskovima i naglim padom temperatura. Međutim, prijetnje u okolnim zemljama su mnogo ozbiljnije.

Prema riječima Sladića, Bosna i Hercegovina nije primarni fokus kada je riječ o velikim poplavama. Najveće količine padavina očekuju se u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Švicarskoj i Mađarskoj, gdje su alarmi već upaljeni. U BiH, međutim, sistem upozorenja za poplave nije tako razvijen kao u susjednim zemljama, što može dovesti do problema s pravovremenim reagiranjem.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija