Vlada FBiH razmatra održive modele za povećanje penzijskog standarda

Vlada FBiH razmatra održive modele za povećanje penzijskog standarda


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zakazala je sastanak s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH za 17. septembar, kako bi raspravila održive modele koji će podržati jačanje penzionog standarda.

Sastanak će uključivati ključne članove vlade, uključujući premijera Nermina Nikšića, zamjenika premijera Vojina Mijatovića, ministra rada i socijalne politike Adnana Delića, ministra financija Tonija Kraljevića i direktora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halila Subašića.

S obzirom na nepovoljan omjer između broja radnika i broja penzionera, prikupljena sredstva iz penzijskoh osiguranja nisu dovoljna za isplatu penzija, što se nadoknađuje iz federalnog budžeta. Ova praksa osigurava stabilnost i redovitost isplate penzije, piše Večernji list BiH.

Federalni ministar financija Toni Kraljević istaknuo je da će uvijek biti prisutan na sastancima s penzionerima, naglašavajući da financijska pitanja nisu isključivo u domeni resornog ministarstva. Prema njegovim riječima, postoji razlika od 318 miliona KM između iznosa prikupljenih doprinosa za penzijsko osiguranje i ukupno isplaćenih penzija. U prvih osam mjeseci ove godine, Porezna uprava FBiH prikupila je 2 milijarde i 18 miliona KM, dok su isplaćene penzije iznosile 2 milijarde i 329 miliona KM.

U prošlosti, razlika između prihoda od doprinosa i isplaćenih penzija pokrivana je sredstvima iz budžeta Federacije BiH. U prvih sedam mjeseci godine, s računa riznice Federacije isplaćeno je 2,037 milijardi KM za penzija, dok su prihodi od doprinosa iznosili 1,756 milijardi KM. Razlika od 281 milion KM pokrivena je budžetskij sredstvima, a očekuje se daljnji rast tog jaza do kraja godine.

Isplata penzija ostaje jedan od budžetskih prioriteta, a ustaljeni datum isplate je 5. u mjesecu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija