Prijeti li nam nova pošast iz Kine: Jedna osoba umrla od zaraze hantavirusom

Prijeti li nam nova pošast iz Kine: Jedna osoba umrla od zaraze hantavirusom


Iz Kine stižu nove uznemirujuće vijesti. Jedan čovjek je preminuo vozeći se na posao. Kod njega je registrovan hantavirus, koji je mnogo patogeniji i smrtonosniji od koronavirusa sa kojim se trenutno suočava cijeli svijet, piše Express.co.uk.

Ovaj virus inače pogađa glodare. Međutim, nakon što je otkriveno da je čovjek u autobusu umro od hantavirusa, na njega su testirani i svi ostali putnici, njih 32, kako bi se utvrdilo da li je virus prenesen sa glodara na čovjeka, prenosi Oslobođenje.

U rane simptome zaraze hantavirusom spadaju groznica, glavobolja, bol u mišićima, kao i u predjelu abdomena, drhtavica, te mučnina i proliv. Polovina oboljelih od ovog virusa su osjetili ove simptome. Kasnije se mogu javiti i bol u plućima, kao i otežano disanje.

Smrtnost od hantavirusa se kreće između 5 i 15 posto. No ono što ohrabruje je da se se, za razliku od koronavirusa, hantavirus daleko teže širi među ljudima. Zapravo, sve zaražene osobe su dolazile u kontakt sa glodarima. Ono što je bitno naglasiti je da se hantavirus ne širi zrakom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija