Foto: Crna Hronika
Prikriveni skandal u Srebreniku: Građani otkrili milionsku pronevjeru iza lažnih redukcija vode

Prikriveni skandal u Srebreniku: Građani otkrili milionsku pronevjeru iza lažnih redukcija vode


U Srebreniku je održan tajni sastanak između gradonačelnika Adnana Bjelića, direktora JP Vodovod i kanalizacija te predstavnika mještana Srednje Špionice i Tutnjevca zbog nezadovoljstva izazvanog redukcijama vode.

Mještani su tvrdili da su redukcije nepotrebne jer u njihovim bazenima ne nedostaje vode.

Međutim, situacija je postala ozbiljnija kada su se pojavile informacije o mogućem zataškavanju pronevjere od 2,1 miliona KM, što je dodatno uzdrmalo povjerenje građana u lokalne vlasti.

Prenosimo njihov tekst u cjelosti:

SKANDALOZNO!
PITANJE VODE U SREBRENIKU
Održan sastanak gradonačelnika Srebrenika, direktora JP Vodovod i kanalizacija i mještana Srednje Špionice i Tutnjevca
Došli smo do provjerenih informacija koje potvrđuju da je gradonačelnik Srebrenika, prije dvadesetak dana, sazvao sastanak povodom protesta mještana Srednje Špionice i Tutnjevca uzrokovanih redukcijom vode, zbog kojih je intervenisala i policija.
Naime, nezadovoljni mještani Srednje Špionice i Tutnjevca, koji su vlastitim naporima izgradili vodovodnu mrežu, koja je naknadno bez ikakvog ugovora predata na upravljanje JP Vodovod i kanalizacija, prije dvadesetak dana izašli su na protest zbog redukcija vode s tvrdnjom da u njihovom bazenu vode ne nedostaje, te da je nivo vode identičan kao i prethodnih godina.
U znak protesta, mještani su zabranili pristup bazenu uposleniku vodovoda koji je bio zadužen za provođenje redukcija. Zbog protesta je na intervenciju pozvana i policija.
Povodom toga gradonačelnik Srebrenika je sazvao sastanak koji je održan mimo javnosti. Na sastanku su prisustvovali gradonačelnik, direktor JP Vodovod i kanalizacija, kao i predstavnici samih mještana.
Iako su detalji sastanka dugo ostali skriveni od javnosti, procurila je informacija sa samog sastanka. Predstavnici Gradske uprave su se obratili nezadovoljnim mještanima Srednje Špionice i Tutnjevca, kazavši im da će unatoč tome što mjesne zajednice Srednja Špionica i Tutnjevac nemaju problem s nestašicom vode, morati uvesti redukciju barem po dva sata prije podne i poslije podne, čisto kako bi se izbjegle potencijalne pobune u drugim mjesnim zajednicama.
Na to su predstavnici navedenih mjesnih zajednica trenutno pristali, ali su naglasili da će, najvjerovatnije u dogledno vrijeme ponovo preuzeti upravljanje i održavanje svog vodovoda, odvajajući ga od JP Vodovod i kanalizacija, te da će prestati plaćati račune koje im JP Vodovod i kanalizacija budu slali.
O tom slučaju, gradonačelnik Adnan Bjelić je rekao prije neki dan u komentaru na našoj stranici: “Ja sad čujem”, praveći se da nema pojma iako je već uveliko involviran u taj slučaj.
Imamo informacije da predstavnici još najmanje 4 mjesne zajednice planiraju odvojiti svoj lokalni seoski vodovod iz upravljanja JP Vodovod i kanalizacija Srebrenik upravo zato što su njihovi seoski bazeni puni, a ipak se nad njihovim stanovništvom sprovodi tortura sa bespotrebnim redukcijama.
Bilo bi dobro da svako u svom selu provjeri stanje u bazenima i uvjeri se da li u njima ima dovoljno vode ili ne.
Dok se okrivljuje narod za nerazumnu potrošnju vode, izazvanu panikom i strahom od restrikcija, izgleda da zec leži ipak u drugom grmu.
Iz pouzdanih izvora saznajemo, redukcije vode u Srebreniku nemaju nikakve veze sa nestašicom vode, već ukazuju na dublji problem koji se tiče zataškavanja pronevjere 2,1 miliona konvertibilnih maraka za koje su prethodni gradonačelnik Nihad Omerović i gradsko vijeće namjenski kreditno zadužili grad Srebrenik zbog projekta izgradnje vodovoda u mjesnoj zajednici Tinja, koji nikada nije realizovan.
Izvori bliski lokalnoj vlasti tvrde da su trenutne redukcije vode zapravo pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa ovog ozbiljnog problema. Projekt izgradnje vodovoda u Tinji, koji je trebao biti od vitalnog značaja za ovu zajednicu, nije pomakao dalje od početne faze, dok su sredstva misteriozno nestala. Prema saznanjima, gradonačelnik i gradsko vijeće su bili svjesni problema, ali su odlučili da situaciju zataškaju uvodeći restrikcije vode kako bi stvorili privid nestašice vode i tehničkih poteškoća na području kompletnog grada, a ne samo u mjesnoj zajednici Tinja.
Ovo otkriće dodatno komplikuje već napetu situaciju u Srebreniku, gdje građani sve više gube povjerenje u svoje predstavnike i traže hitne mjere za rješavanje ovog skandala.
Nastavit ćemo pratiti razvoj događaja i donositi vam najnovije informacije o ovom slučaju.
Tekst preuzet sa Facebook stranice “Korekcija Srebrenik“.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: Facebook



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija