Foto: Screenshot
Raspodjela 687 hiljada KM institucijama kulture: Najviše novca ide Mostaru

Raspodjela 687 hiljada KM institucijama kulture: Najviše novca ide Mostaru


Federalno ministarstvo kulture i sporta, predvođeno Sanjom Vlaisavljević, raspodijelilo je 687 hiljada KM institucijama kulture u Federaciji Bosne i Hercegovine, prema Javnom pozivu “Transfer za institucije znanosti i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu”.

Ova sredstva su bespovratna, a među najvećim korisnicima nalazi se Sveučilište u Mostaru koje će dobiti 135.000 KM, dok će Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru dobiti 100.000 KM za projekat “Kazališni mostovi”.

Također, značajan iznos od 62.000 KM namijenjen je Akademiji nauka i umjetnosti BiH, dok će Narodno pozorište u Sarajevu primiti 61.000 KM. Franjevački muzeji u Livnu i Tomislavgradu, Kulturno informativni centar Tomislavgrad i Javna ustanova za informiranje i kulturu “Dom kulture” Žepče dobit će po 30.000 KM za održavanje rada i razvoj svojih programskih aktivnosti.

Neki manji iznosi bit će raspoređeni Sarajevskom ratnom teatru (23.000 KM), Kinoteci BiH (10.000 KM), te nekoliko pozorišta i kulturnih ustanova širom zemlje.

Sarajevska filharmonija će dobiti 20.000 KM, dok će Simfonijski orkestar u Mostaru primiti 29.000 KM za projekat “Viva Mozart!”.

Foto: istraga.ba

Foto: istraga.ba

Foto: istraga.ba

Raspodjela sredstava izazvala je interesovanje javnosti, posebno zbog nejasnih kriterija koje je stručna komisija koristila pri odlučivanju o iznosima koje će pojedine institucije primiti.

Očekuje se da će u narednim danima radnici u kulturi i šira javnost izraziti svoje mišljenje o ovoj raspodjeli, postavljajući pitanje da li su neki iznosi opravdani i da li su određene institucije možda favorizirane na štetu drugih.

Shodno tome, neki će se zapitati da li su iznosi zaista opravdani te da li su neke institucije nezasluženo zapostavljene, a određene privilegovane kada dobijaju po 30 hiljada KM samo za, naprimjer, “osiguranje kontinuiteta rada”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija