Princ Charles će biti novi britanski kralj

Nakon smrti kraljice Elizabete na britanski tron zasjest će njen najstariji sin princ Charles, on je najstariji prijestolonasljednik u historiji britanskog dvora.

U trenutku kada je kraljica umrla, prijestolje je odmah i bez ceremonije prešlo na nasljednika, Charlesa, bivšeg princa od Walesa.

Ali postoji niz praktičnih – i tradicionalnih – koraka kroz koje mora proći da bi bio okrunjen za kralja.

Princ Charles rođen je 14. novembra 1948. u rezidenciji kraljevske porodice, odnosno u Buckinghamskoj palači. Charles je princ Walesa, britanski krunski princ i prijestolonasljednik, kao najstariji sin kraljice Elizabete II i princa Philipa.

Ujedno je i vojvoda od Cornwalla i vojvoda od Rothesaya od 1952., te od 2011. i najstariji prijestolonasljednik u britanskoj historiji. On je princ od Walesa s najdužim stažem, a tu je titulu držao od jula 1958. godine. Nakon očeve smrti 9. aprila 2021. godine, Charles je naslijedio i titulu vojvode od Edinburgha.

Dan nakon smrti kraljice Elizabete, tačno u 10 sati, prema Politicu, članovi Vijeća za pridruživanje – zvaničnog tijela koje uključuje visoke vladine dužnosnike i članove Tajnog vijeća – imenovati će Charlesa za novog kralja. Ceremonija će se odviti u palači sv. Jakova i u Kraljevskoj burzi, dok će se zastupnici sastati kako bi odali počast u Donjem domu. Premijer i članovi kabineta prisustvovati će tamo, no neće im biti dozvoljeno da povedu svoje partnere.

Zanimljivo je i to da će navodno princ Charles kada preuzme titulu vladara britanskog kraljevstva od svoje majke kraljice Elizabete, poput svojih prethodnika, će promijeniti ime.

Princ Charles svoj red za tron britanske monarhije čeka već više od šezdeset godina, te je time postao jedini član kraljevske porodice koji je toliko dugo čekao na krunu. Kada napokon dođe na red, postoji mogućnost da će promijeniti ime.

Moguće je da princ Charles preuzeti jedno od imena, kao na primjer: Philip, Arthur ili George. To nije uvijek praksa, ali nije ni neuobičajeno.

Pretpostavka je da će princ Charles, kada postane kralj, izabrati ime George kako bi odao počast svom voljenom djedu. Ukoliko se to dogodi, tada će mu ime biti kralj George VII. Međutim, može ostati pri svome imenu, pa bi onda bio okrunjen kao Charles III. Ako uzme ime Phillip, to će biti prvi takav slučaj.

Britanska kraljica Elizabeta II umrla je danas u 96. godini života, a ostat će upamćena kao najdugovječnija britanska monarhinja. Od kraja prošle godine kraljica Elizabeta pati od “epizodnih problema s kretanjem” zbog čega je morala smanjiti aktivnosti i istupe u javnosti.

Elizabeta je na britanskom prijestolju od 1952. godine. Ona s dostojanstvom i ustrajnošću prevladava sve krize, i one političke i one porodične. Kraljica je ove godine proslavila platinasti jubilej, odnosno 70 godina vladavine. Niko prije Elizabete nije bio duže na britanskom prijestolju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79