Pritvor za inspektore Poreske uprave RS zbog korupcije

Republički javni tužilac zatražio je pritvor za inspektore Poreske uprave Republike Srpske – Igora Grahovca, Dragoslava Tubića i Snežanu Dragičević Mitrović, optužene za koruptivne radnje. Osumnjičeni se terete za trgovinu uticajem i primanje mita.

Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je u vremenskom periodu od 7. novembra do 6. decembra 2023., koristeći svoj službeni položaj, utjecao na inspektore Tubića i Dragičević Mitrović kako ne bi izvršili službene radnje obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine prema zakonu. Također, tereti se da nije dopustio sačinjavanje zapisnika o inspekcijskom pregledu.

“Osumnjičenom Igoru Grahovcu stavlja se na teret da je počinio krivično djelo trgovina uticajem na način što je u vremenskom periodu od 07. novembra 2023. godine do 06. decembra 2023. godine na području grada Banjaluka, kao ovlašćeno službeno lice Poreske uprave Republike Srpske, koristeći svoj službeni položaj kod poreskih inspektora Dragoslava Tubića i Snežane Dragičević Mitrović, koji su prethodno dana 07. novembra 2023. godine vršili postupak kontrole kod oštećene, samostalnog preduzetnika iz Banjaluke, te nakon više obavljenih razgovora i sastanaka sa oštećenom i njenim suprugom, posredovao da poreski inspektori ne izvrše službenu radnju obračuna posebnog poreza na uvećanje imovine oštećene u punom iznosu, koja se morala izvršiti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju imovine i posebnom porezu na imovinu, kao i da ne izvrše službenu radnju sačinjavanja zapisnika o izvršenom inspekcijskom pregledu i izdavanja prekršajnog naloga, koje bi morali izvršiti u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske”, objašnjava se u saopštenju.

Osumnjičeni su, prema optužbama, primili novac u iznosu od 5.000 KM od supruga oštećene nakon sastanka u Banja Luci.

Mjere pritvora zatražene su zbog opasnosti od bijega, uništavanja dokaza i ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke. Pored toga, protiv Tubića i Dragičević Mitrović mjere su zatražene i zbog opravdane bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Istraga je usmjerena na utvrđivanje korupcije unutar Poreske uprave RS, a pritvor je zatražen kako bi se osigurala integritet istrage i sprječavanje daljnjeg koruptivnog djelovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79