Privedene osobe bliske Zlatanu Ćuku, glavnom snabdjevaču škaljarskom klanu u RS-u

U jučerašnjoj akciji, koja je uslijedila nakon dešifrovanja poruka iz aplikacija Sky i Anom, uhapšeno je šest osoba

U akciji Golden koju su jučer na području Ugljevika i Bijeljine izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapšeno je šest osoba osumnjičenih za šverc narkoticima, oružjem, te pranje novca. Nezvanično saznajemo da je akcija usmjerena ka kriminalnoj grupi Zlatana Ćuka iz Bijeljine, koji se već duže vrijeme nalazi u bjekstvu, te da su jučer privedeni Savo Nešković, Siniša Perić, Željko i Dalibor Simić, Radan Dotlić te još jedna osoba.
Vozila i oprema

Iz SIPA su, ne želeći otkrivati imena osumnjičenih, kazali da je pretreseno 14 lokacija te da su zaplijenjeni dva vozila i računarska oprema i dokumentacija.

Pretresi su obavljeni po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima policije Brčko distrikta i MUP-a Kantona Sarajevo.

– Akciju su proveli policijski službenici SIPA, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS-a. Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe i pranje novca. Tokom rada po predmetu SIPA je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa Tužilaštvom i policijom Njemačke, EUROPOL-om i kancelarijom FBI-ja pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pojasnili su u SIPA.

Prethodno je iz državnog Tužilaštva rečeno da se radi o predmetu u kojem se koriste dokazi dobijeni dešifrovanjem aplikacija Sky i Anom.

– Osumnjičeni će u zakonskom roku od 24 sata biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, istakli su u Tužilaštvu BiH.

Ćuk je sarađivao i sa Daliborom Railićem koji je optužen za šverc narkotika i ubistvo Radenka Bašića

Inače, Zlatan Ćuk, koji je na meti akcije, poznat je policiji i važi za osobu blisku kriminalnom Škaljarskom klanu. Njegovo ime pominje se u optužnici protiv organizovane kriminalne grupe Dalibora Railića, osumnjičene za trgovinu drogom i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Railić je, kako se u optužnici navodi, od Ćuka nabavljao određenu količinu droge, a što je otkriveno u Sky komunikaciji.

Napuštanje BiH

Ćuk je postao poznat po “kokainskoj žurci” kada je, tokom pandemije koronavirusa i potpunog lockdowna uhapšen u Bijeljini zajedno sa starletom Tijanom Maksimović, zvanom Tijana Ajfon, i još 14 osoba. Iako su policijske agencije znale da je Ćuk jedan od glavnih snabdjevača kokainom kavačkog klana u RS-u, on je uspio napustiti BiH.

Tokom jučerašnjeg dana Tužilaštvu su predati i Saša Karadžić, Boris Pušonja, Željko Dangubić, Danko Arbinja, Mihajlo Vučić, zatim Kemal Bukva, Kemal Mrnđić, Jasmin Kaljić i Zoran Buhać koji su uhapšeni u akciji Šakal zbog trgovine drogom. Na čelu ove grupe, koja je sarađivala sa Ćukovom, navodno se nalazio Ognjen Orašanin koji je u bjekstvu piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79