Privilegije kućnog zatvora s ‘nanogicom’ u FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine, 114 osoba izdržavalo je kaznu kućnog zatvora s elektronskim nadzorom do posljednjeg dana novembra, prema informacijama Ministarstva pravde FBiH. Ova kazna često se određuje osobama koje su osuđene na zatvorsku kaznu do 12 mjeseci za različita krivična djela.

Jedan od zapaženih slučajeva odnosi se na Salka Zildžića, zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je nedavno osuđen u Srbiji na godinu dana zatvora zbog neovlaštenog unošenja oružja. Iako bi mnogi osuđenici s elektronskim nadzorom mogli odlaziti na posao ili studirati, Zildžić neće moći koristiti te privilegije zbog odredbi Izbornog zakona BiH, koje zabranjuju obavljanje funkcije u vlasti osobama osuđenim na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Kazna kućnog zatvora s elektronskim nadzorom omogućuje osuđenicima da izbjegnu stroge uvjete zatvora i obavljanje redovnih životnih aktivnosti. Prema Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija (ZIKS) FBiH, osobe pod ovakvom kaznom mogu napustiti svoj dom u određenim danima i satima radi obavljanja redovnih radnih dužnosti, brige o zdravlju ili obrazovanju.

Kršenje odredbi o elektronskom nadzoru nije krivično djelo, već se smatra teškim disciplinskim prekršajem. Ministarstvo pravde FBiH izjavilo je da ne vodi evidenciju o broju pojedinačnih slučajeva povrede odredbi kućnog zatvora s elektronskim nadzorom. Disciplinske sankcije uključuju novčane kazne ili ukor.

Kazna kućnog zatvora s elektronskim nadzorom često se primjenjuje u FBiH kako bi se smanjili troškovi zatvora i rasteretili pritvorske ustanove. Entitet Republika Srpska još uvijek nije uvela ovu praksu. S obzirom na česte izazove i pitanja koja proizlaze iz primjene ovog sistema, ostaje vidjeti kako će se dalje razvijati i unapređivati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79