Privrednici u FBiH plaćaju skuplju struju zbog nesposobnosti Elektroprivrede BiH

Privrednici u FBiH plaćaju skuplju struju zbog nesposobnosti Elektroprivrede BiH


Privrednici u Federaciji BiH suočavaju se s višim cijenama električne energije od onih na tržištu zbog nesposobnosti Elektroprivrede BiH, a ovo je bio jedan od glavnih argumenata protiv povećanja cijena od 20%, kojeg Vlada nažalost nije ispoštovala.

Narednog utorka će se održati sjednica Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK) na kojoj će se raspravljati o prijedlogu Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje od 10% za domaćinstva i kupce. Ovo bi mogla biti posljednja sjednica FERK-a u sadašnjem sastavu, jer će srijedom biti potvrđen novi saziv FERK-a. Ako trenutni sastav ne odobri povećanje, novi će to vjerovatno učiniti.

Prema novom Zakonu o električnoj energiji Federacije BiH, Elektroprivreda BiH je utvrdila listu malih kupaca i kupaca od posebnog društvenog značaja koji zadržavaju pravo na korištenje javne usluge snabdijevanja električnom energijom. Kupci koji nisu na ovim listama, osim domaćinstava, moraju pronaći snabdjevača na tržištu električne energije do 1. septembra 2024. godine.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, Adnan Smailbegović, za Biznis.ba istakao je da će prelazak značajnog dijela privrednih subjekata na tržišno snabdijevanje, koje je trenutno skuplje, donijeti dodatni prihod od 25 do 30 miliona KM. Uprkos tome, Vlada nije prihvatila argumente protiv povećanja cijena.

“Ovo povećanje za privredu je očekivano i u skladu sa zakonom. Smatramo da nije bilo nužno povećavati cijenu za 20%. Najave su da će to početi od 1. septembra, ali još uvijek ne znamo tačne cijene”, rekao je Smailbegović.

On je dodao da će prelazak na tržišno snabdijevanje biti metodološki korektan, ali da su cijene električne energije za privredu preskupe, posebno s obzirom na pad cijena struje na berzama. Na primjer, cijena na referentnoj mađarskoj berzi je trenutno niža od one koju plaća privreda u BiH.

Smailbegović je također naglasio da će ove promjene posebno utjecati na izvozno orijentisane firme, koje već nekoliko godina trpe visoke troškove energije. Kompanije koje sada ulaze u tržišno snabdijevanje uglavnom nisu bile izložene velikim udarima cijena električne energije, ali će se sada suočiti s novim izazovima.

“Ove promjene će dodatno opteretiti privredu, koja se već bori s visokim troškovima energije”, zaključio je Smailbegović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija