Avdo Avdić nakon saslušanja u SIPA-i: Pokušali otkriti moj izvor informacija

Avdo Avdić nakon saslušanja u SIPA-i: Pokušali otkriti moj izvor informacija


Novinar Avdo Avdić pozvan je danas na ispitivanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) zbog objave dokumenta o dolasku Danila Vučića, sina predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, na proslavu neustavnog dana RS 9. januara 2023. godine.

Avdić je odgovorio na poziv SIPA-e i po izlasku iz institucije obratio se medijima.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, postupajuća tužiteljica Biljana Golijanin, izdala je naredbu na osnovu anonimne prijave protiv mene i portala Istraga.ba zbog objave dokumenata koji se odnose na dolazak Danila Vučića u BiH. Namjeravali su me saslušati u vezi s tim dokumentom, što znači da su pokušali otkriti moj izvor. Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, novinar ne može biti saslušan kao svjedok o okolnostima izvora informacija. Pozvao sam se na taj član zakona i odbio svjedočenje,” rekao je Avdić.

Avdić je naglasio da je postupajuća tužiteljica ista koja je naredila saslušanje Reufa Bajrovića i Emira Suljagića.

“Interesantno je da je ista tužiteljica izdala naredbu za saslušanje Bajrovića i Suljagića, a sada i mene kao novinara, iako zna da po Zakonu o krivičnom postupku BiH novinar ne može biti saslušan kao svjedok,” dodao je Avdić.

Na pitanje novinara da li se ovi događaji mogu smatrati pritiskom na medije, Avdić je odgovorio:

“Ovo se može staviti u kontekst pritiska na ljude koji govore ono što se ne sviđa određenim strukturama unutar vlasti i pravosuđa u BiH. Vrlo je interesantno da ista tužiteljica izdaje naredbu za ispitivanje ljudi koji iznose stavove u javnosti, kao i osoba koje dojavljuju informacije medijima. To može biti pogubno za društvo u cjelini, jer zakon jasno propisuje da novinar ne može biti saslušan kao svjedok.”

Avdić je zaključio da su takvi potezi opasni za slobodu medija i društvo u Bosni i Hercegovini, ističući da se mora poštovati zakonska odredba koja štiti novinare od prisile na otkrivanje izvora informacija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija