Probijena desna cijev tunela Vranduk

Dužina desne cijevi tunela na poddionici Vranduk-Ponirak je 312 metara, a radovi su počeli krajem marta ove godine

Prokopavanjem posljednjih metara stijene, u utorak je probijena desna strana tunela Vranduk na poddionici Vranduk – Ponirak autoputa na Koridoru 5C.

 

Dužina desne cijevi tunela Vranduk je 312 metara, a izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbajdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg. Radovi na probijanju tunela počeli su krajem marta ove godine, a rađeno je u tri smjene.

 

Rađen prema novoj austrijskoj metodi

– Na ulazu u desnu tunelsku cijev geologija je bila složenija, dok se napredovanjem iskopa poboljšavala. Većina radova izvođena je u trećoj kategoriji s upotrebom mikroarmiranog betona. Paralelno su izvođeni radovi na pripremi finog izravnavajućeg mlaznog betona, temelja sekundarne obloge, a u lošijim kategorijama i podnožnog svoda.

 

U lijevoj tunelskoj cijevi preostalo je 108 metara za iskopati od ukupne dužine 456 metara. Ovaj dvocijevni tunel rađen je prema novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM) – saopćeno je iz JP “Autoceste Federacije BiH”.

 

Nadzor nad izvođenjem radova obavlja konzorcij DRI upravljanje investicijama d.o.o. (Slovenija) – DIVEL d.o.o. Sarajevo, a sredstva za izgradnju osigurana su putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

 

Poddionica Vranduk – Ponirak dio je dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca. Ukupna dužina poddionice prema projektu iznosi 5.3 kilometara.

 

Tehnologija konzolne gradnje

 

Od objekata na trasi izdvajaju se mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, koji se izvode tehnologijom konzolne gradnje, i tunel Vranduk, te tri manja vijadukta.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79