Problemi s odlaganjem otpada: Nemamo adekvatnih deponija i sistema za reciklažu

Problemi s odlaganjem otpada postaju sve izraženiji u Bosni i Hercegovini, uslijed nepostojanja adekvatnih deponija i efikasnih sistema za reciklažu.

Ovaj problem ne samo da narušava izgled naših gradova i sela, već i predstavlja ozbiljnu prijetnju po okoliš i javno zdravlje.

Jedan od glavnih problema je nedostatak adekvatnih deponija. Postojeće deponije su često pretrpane, loše održavane i neispunjene osnovne ekološke standarde. Neadekvatno odlaganje otpada dovodi do zagađenja tla, vode i zraka, što negativno utiče na zdravlje stanovnika okolnih područja. Mnoge deponije nemaju odgovarajući sistem za sakupljanje procjednih voda, što dovodi do kontaminacije podzemnih voda i obližnjih vodotoka.

Neadekvatno upravljanje deponijama također stvara probleme sa širenjem neprijatnih mirisa i privlačenjem štetočina, poput glodara i insekata, koji mogu prenositi bolesti. Ovi problemi posebno pogađaju stanovnike koji žive u blizini deponija, jer im se kvalitet života značajno smanjuje.

Osim problema s deponijama, Bosna i Hercegovina se suočava i sa nedostatkom efikasnih sistema za reciklažu. U mnogim općinama ne postoji infrastruktura za odvojeno sakupljanje i reciklažu otpada. To znači da većina otpada završava na deponijama, umjesto da se reciklira i ponovo koristi. Ovakva situacija dodatno opterećuje deponije i propušta priliku za smanjenje ekološkog otiska i očuvanje prirodnih resursa.

Rješenje ovog problema zahtijeva sveobuhvatan pristup i značajne investicije u infrastrukturu za upravljanje otpadom. Prvo, potrebno je modernizirati postojeće deponije i izgraditi nove koje ispunjavaju sve ekološke standarde. Ovo uključuje postavljanje sistema za sakupljanje procjednih voda, pokrivanje deponija kako bi se smanjio širenje mirisa i redovno održavanje kako bi se spriječilo prekomjerno gomilanje otpada.

Drugo, potrebno je uspostaviti efikasan sistem za reciklažu otpada. Ovo uključuje postavljanje kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada u svim općinama, kao i edukaciju građana o važnosti reciklaže i pravilnom odlaganju otpada. Podrška lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i privatnog sektora je ključna za uspješno implementiranje ovih mjera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79