Prodaje se otok u blizini Neuma: Hrvatska i BiH su i dalje na sudu zbog njega

Prodaje se otok u blizini Neuma: Hrvatska i BiH su i dalje na sudu zbog njega


Nenaseljeni otočić Veliki Školj prostire se na 21.677 četvornih metara u Malostonskom zaljevu kod Dubrovnika, a agencija preko koje se prodaje navodi da je idealan za glamping, naturizam, vjenčanja, privatne zabave, team builiding, kušanje kamenica…

Na otoku se nalazi borova šuma i kamena kuća izgrađena prije 1968. godine, a otok ima i vlastiti izvor pitke vode. Na otoku je ipak zabranjena svaka gradnja, no ako registrirate OPG, moguće je izgraditi još jednu manju kamenu kuću i zasaditi maslinike ili neku drugu kulturu.

Za kupovinu je potrebno izdvojiti tri miliona i 250 hiljada eura.

Kada je u pitanju kupovina otoka u Hrvatskoj, treba imati na umu da je na većini njih zabranjena bilo kakva gradnja jer je riječ o šumovitom ili poljoprivrednom zemljištu, a jedina je iznimka otvaranje ekonomije, no i tada je na zemljištu moguće graditi samo poljoprivredne objekte, odnosno podrume, spremišta za voće i povrće, plastenike, staje i slično.

Također, ako otok kupujete zbog vlastite privatnosti, morate biti svjesni da nikome ne možete zabraniti kupanje na otočnim plažama, pristup obali ili plovidbu u blizini otoka, piše Morski.hr.

Veliki i Mali školj godinama su predmet spora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, iako su u privatnom vlasništvu braće Putica. Ovaj granični spor svojevremeno je riješen sporazumom Tuđman – Izetbegović koji u hrvatskom Saboru nikad nije ratificiran. Hrvatska je posljednji puta pokušala ratificirati sporazum Tuđmana i Izetbegovića 2012., za vrijeme vlade Zorana Milanovića, a neposredno prije ulaska Hrvatske u EU, no taj je pokušaj propao, baš kao i svi pokušaji da se sporazum potvrdi u parlamentu BiH.

Prema sporazumu, oba otoka trebala bi pripasti BiH, iako je Hrvatska osporavala to rješenje pozivajući se na katastarske knjige općina u okolini Neuma.

‘Već hiljadu puta su nas pitali pripadaju li otoci Hrvatskoj ili Bosni. Iskreno, volio bih da pripadaju Australiji’, rekao je svojevremeno Tihomir Putica.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija