Foto: Arhiva
Produbljuje se afera “Granit”: Vlada HNK produžila koncesiju kompaniji “Lake” uprkos neizmirenju duga

Produbljuje se afera “Granit”: Vlada HNK produžila koncesiju kompaniji “Lake” uprkos neizmirenju duga


Gotovo dva mjeseca su prošla otkako je istekao rok koji je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) postavila sarajevskoj kompaniji “Lake” da uplati 20,5 miliona KM na račun preduzeća “Granit” iz Jablanice.

Iako je jasno da “Lake” nema namjeru ispuniti svoje financijske obaveze, priča o preuzimanju “Granita” nastavlja se bez ikakvih konkretnih rezultata.

Navodni strateški partner služi kao paravan za produžavanje koncesije za eksploataciju kamena, najvrjednijeg resursa “Granita”. Kamen se već godinama eksploatiše bez plaćanja koncesije, što ostavlja lokalnu zajednicu i kanton bez ikakve koristi.

Odluke o količinama i cijenama kamena donosi isključivo uprava, na čijem je čelu stečajni upravnik Abid Šarić.

Priče o kompaniji “Lake” kao spasitelju “Granita” traju već više od godinu dana, ali svaki put kada se približi rok za ispunjenje obaveza, pojavljuju se novi “nepredviđeni” problemi. Ovoga puta, Vlada HNK je produžila rok za još četiri mjeseca, iako je svjesna da novac vjerovatno neće biti uplaćen, a da će se u međuvremenu privatni džepovi puniti kroz stečajni postupak.

Ugovorom sa Vladom HNK je jasno propisano da koncesionar mora u roku od šest mjeseci od dana zaključenja Ugovora dostaviti dokaz o investiranju.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je koncesije plaćeno u posljednjih šest mjeseci i zašto tužilaštvo ne reaguje na ovu dugogodišnju aferu koja traje više od deset godina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija