Prof. dr. Mevludin Mekić podnio prijave za zloupotrebu položaja: “

O trakavici vezanoj za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oglasio se i prof. dr. Mevludin Mekić. On je bio jedan od kandidata na konkursu.

Kako kaže, želi da informiše javnost o nekoliko činjenica. Na mail naše redakcije poslao je svoje obrazloženje.

Mišljenja je kako je red da se objavi da on ispunjava sve uvjete predviđene konkursom i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH da bude imenovan na poziciju generalnog direktora KCUS-a.

– Čovjek profesionalac koji je na anketama dobio najviše glasova od svih kandidata – navodi on.

Potom pita zašto se više dezavuiše javnost.
– Konkurs se ne može poništiti dok god neko od kandidata ima uvjete. Ako nemaju ostali kandidati, jedan kandidat ima sve uvjete i ovo građani treba da znaju. Mi smo javna ustanova. Zašto se krije istina – pita on.

Ističe kako konkursna procedura nije završena.
– Ona se treba završiti u skladu sa zakonom na način da UO KCUS-a izabere i imenuje kandidata koji ima sve uvjete uz predhodnu saglasnost ministra zdravstva FBiH.
Tri puta sam upozorio UO da treba da radi po zakonu. Upozorio sam Vladu FBiH da treba da rade po zakonu. Ono na čemu insistiram to je zakon i samo zakon. UO KCUS-a je dužan da radi po zakonu. Međutim on to ne radi. Šest mjeseci dezavuišu javnost, ne završavaju konkursnu proceduru. Zloupotrebljavaju položaj – navodi Mekić za Faktor.

On poručuje kako će iz tog razloga upotrijebiti sva pravna sredstva kako bi se zakon ispoštovao, a radi pacijenata, zaposlenika KCUS-a, građana, pravde i ličnog digniteta.

– Želimo integracije, članstvo u EU, moramo insistirati na vladavini prava, boriti se protiv diskriminacije, korupcije itd. Mediji treba da budu objektivni i profesionalni da pišu istinu o ovom imenovanju. Najveću odgovornost ima Komisija za izbor generalnog direktora koju je formirao UO KCUS-a. Oni su doveli do ove situacije jer nisu radili u skladu sa zakonom i zato su prijavljeni za zloupotrebu službenog položaja – zaključio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79