Zukan Helez u NATO-u dogovarao otvaranje njihove vojne baze u BiH!

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravi u zvaničnoj posjeti sjedištu NATO-a u Briselu.

On se danas sastao sa vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga za Europu i zapovjednikom Europskog zapovjedništva Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država generalom Christopherom Cavolijem te nakon toga sa zamjenikom načelnika štaba Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi (SHAPE) Hubert Cottereauom i drugim visokim zvaničnicima NATO saveza.

U razgovoru sa Cavolijem i drugim visokim zvaničnicima NATO-a, Helez je ponudio da naša zemlja postane dom za novu bazu NATO-a, posebno što bi to jasan odgovor na neustavne aktivnosti iz manjeg bh. entiteta, te utjecaj Srbije i Rusije.

“U otvorenom sastanku sa generalom Cavolijem upoznao sam ga političkom situacijom u našoj zemlji.

U posljednje vrijeme došlo je do pogoršanja sigurnosne i političke situacije u našoj zemlji uslijed neustavnog djelovanja i otvorenih najava secesije vlasti RS.

Ovakve aktivnosti imaju otvorenu podršku vlasti Ruske Federacije i Srbije. Rusija ulaže u destabilizaciju regiona, podržavajući anti-NATO snage. Ovaj utjecaj može preoblikovati Zapadni Balkan, ali i čitavu Europu.

Smatram da NATO savez ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Rusije. Ne smije se dozvoliti da Rusija, koja trenutno vrši agresiju protiv suverene države Ukrajine, preko Zapadnog Balkana prodre u srce Europe.

Kao odgovor na neustavne aktivnosti Rs te utjecaj Ruske Federacije i Srbije na području Zapadnog Balkana generalu Cavoliju i drugim visokim zvaničnicima NATO-a sam predložio unaprjeđenje saradnje naše zemlje i NATO saveza što bi podrazumijevalo jačanju odbrambenog sistema BiH, opremanje Oružanih snaga protuoklopnim i protuzračnim sistemima kratkog i srednjeg dometa.

Uspostavljanje NATO baze u našoj zemlji bi zaustavilo širenje ruskog utjecaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, sigurnosti te suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Na kraju generalu Cavoliju sam predložio da se našoj zemlji uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO savezu.

Kao članica NATO saveza naša zemlja bi bila sigurnija, ekonomski naprednije, trajno donijela stabilnost Zapadnom Balkanu, ali i učinila Savez snažnijim “napisao je Helez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79