Prof. Kržalić nakon hapšenja policajaca: Neće se sada tako lako odvažiti da uzmu mito

Gost u današnjoj emisiji “Dobar dan BiH” Hayat televizije bio je profesor na Fakultetu za kriminalistiku, krimunologiju i sigurnosne studije Armin Kržalić.

Sa njim smo razgovarali o korupciji, sigurnosti i brojim aktuelnim temama.

Kako nam je kazao na početku, jučerašnje hapšenje 18 policajaca u velikoj akciji “Dar” je pokazatelj da BiH radi na borbi protiv korupcije.

“Danas se puno govori o sigurnosti i svakodnevno čujemo o tome, ali nekako imamo sve manje sigurnosti, jer građani osjećaju da je njihov mir ugrožen, posebno u danima ljetnim, kada je veća frekvencija ljudi, imamo više krivičnih djela, razbojništava, prevara… Globalizacija brzog života je doveo do toga da imamo ove prijetnje koje su postale asimetrične i koje svakodnevno vrebaju čovjeka i zbog toga organi institucije, policijske i druge u sektoru siugrnosti moraju pratiti ove trendove da bi se blagovremeno suprotstavili svim pojavama koje ugrožavaju našu ličnost sigurnost – kaže na početu razgovora Kržalić.

Osvrnuo se na hapšenja policajaca i poručio da on nije mnogo euforičan.

“Građani sigurno neće ni biti euforični, jer bi to trebale da budu redovne svakodnevne aktivnosti MUP-a i sigurno da svaki Kanton da urad ovakvu akciju, mogao bi napraviti sličnu situaciju. Ovaj policijski posao je po prirodi i kulturi podložan koruptivnom ponašanju i unazad 8 godina pratimo trend korupcije u sektoru sigurnosti, među kojima je i sektor policije. Vidimo da korupcija predstavlja rak ranu u ovom sektoru. Građani percipiraju saobraćajnu policiju kao najkorumpiraniju tom sektoru, jer najčešće imamo interakciju i susret sa policijskim službenicima i to se mora mijenjati u pristupu rada policije – poručuje Kržalić.

Ističe da je za korupciju uvijek potrebno dvoje.

Ljudi će uvijek davati i trebamo raditi kod građana da dignemo nivo svijesti za davanje mita. Ako nas policajac zaustavi i ako smo bili neodgovorni, onda da uzmemo taj teret i platimo kaznu. Nisu građani baš krivi, ali će oni svakako pokušati ako može, ali kada vidi da ne može, i da će policajac postupiti kako treba, onda građani neće to htjeti raditi – naglašava.

Kako kaže ostaje nam da vidimo kakav će biti ishod ove akcije.

“Svjedoci smo da je u BiH bilo spektakularnih akcija, a koje ne završe nigdje. Trebamo jednom postaviti pitanje kako se podnose prijave, jer je ovo djelo jako teško za dokazati. U preventivnom aspektu ovo jeste dobra akcija, jer se nakon ovoga sad neki policajac neće tako lako odvažiti i uzeti mito. Trebamo se fokusirati na teža krivična djela, ovo je sitna korupcija. Šta je s privrednim kriminalom, težim krivičnim djelima, drogom… To je ono što razara BiH – naglašava Kržalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79