Profesor iz Beograda: Javite Dodiku da RS postoji samo u okvirima BiH

Profesor iz Beograda: Javite Dodiku da RS postoji samo u okvirima BiH


Ivan Videnović, univerzitetski profesor iz Beograda, poručio je predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku, kao i vlastima u RS-u, da Republika Srpska postoji samo unutar granica Bosne i Hercegovine, u skladu s Daytonskim sporazumom.

Komentirajući stalne Dodikove pozive na “mirno razdruživanje” od BiH, Videnović je na društvenoj mreži X istaknuo da “Nezavisna Država Srpska ne može postojati na ovoj teritoriji i u ovom etničkom sastavu, jer je rezultat etničkog čišćenja i genocida”.

Nadalje, upotrijebio je snažne riječi, usporedivši postojanje Nezavisne Države Srpske s nacističkom Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), ističući sličnosti u načinu nastanka, politikama, moralnim vrijednostima te klerikalizmu.

Profesor je također kritizirao “Svesrpski sabor” koji se održavao u Beogradu, nazivajući ga završnim činom okupacije koja je počela lažnom odbranom Beograda u Kninu 1991. godine.

Naglasio je da se slave ratovi koji su se vodili protiv civilnog stanovništva, te je istaknuo ozbiljnost situacije i potrebu za rebrendiranjem Srbije kako bi se oslobodila kontaminacije nacizmom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija