Proizvodnja i upotreba plastike se udvostručila

Proizvodnja i upotreba plastike su se dramatično povećale u posljednjih 20 godina, pri čemu više od 40 posto čini jednokratna ambalaža koja se često završava na odlagalištima otpada ili u okolišu.

Važne mjere koje se očekuju u novom Pravilniku o jednokratnoj plastici, ambalaži i ambalažnom otpadu i ribolovnom alatu koji sadrži plastiku trebaju ograničiti upotrebu proizvoda od jednokratne plastike i potaknuti proizvođače da koriste višekratne opcije. Također bi se trebao unaprijediti sistem povratne ambalaže, povećati povratna naknada i proširiti je na više vrsta plastike.

Udruženje Greenpeace poziva na smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i poticanje korištenja višekratnih opcija. Greenpeace ističe važnost prelaska na trajnije i održivije materijale te poziva vlade i kompanije da se usmjere na održive alternative.

U svijetu se trenutno pregovara o globalnom sporazumu o plastici koji bi trebao rješavati problem plastike u svim fazama njenog životnog ciklusa. Očekuje se da će pregovori završiti do kraja 2024. godine.

S obzirom na navedene izazove, sve navedeno zahtijeva sveobuhvatne mjere i saradnju na svim razinama – od proizvođača do potrošača i vlada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79