Foto: Ilustracija
Projekat vrijedan pola milijarde KM blokiran:  Investitori iz Njemačke gube stprljenje

Projekat vrijedan pola milijarde KM blokiran: Investitori iz Njemačke gube stprljenje


Milionska investicija je zaustavljena jer lokalni parlament opštine Bosansko Grahovo nije odobrio načelniku potpisivanje memoranduma o saradnji s njemačkim investitorom.

Uroš Đuran, načelnik Bosanskog Grahova, potvrdio je ovu informaciju za “Glas Srpske” i naglasio da održava stalnu komunikaciju s investitorom. Dodao je da su pregovori još uvijek u toku, te da se nada brzom rješenju kako bi se investicija mogla realizovati.

“Oni nisu odustali, međutim sve stoji, jer Skupština opštine ne zasjeda od marta ove godine, ništa se ne dešava”, rekao je Đuran.

Istakao je da investitor i dalje radi na osiguravanju svih potrebnih dozvola kako bi mogao sprovesti planiranu investiciju. Također je naglasio da se ulažu dodatni napori kako bi se ispunili svi uslovi i nastavili aktivnosti na projektu.

“Kanton je dodijelio koncesiju, u toku je postupak dobijanja dozvole za izgradnju pristupnog puta”, dodao je Đuran, podsjetivši da bi izgradnja vjetroparka na teritoriji ove opštine sigurno unaprijedila privredu i donijela nova radna mjesta.

Vlada Livanjskog kantona sklopila je ugovor s firmom “Vjetroelektrane dah planine” iz Mostara, koja djeluje kao podružnica njemačke kompanije “njpd Europe GmbH”. Dodijeljena je dozvola koncesionaru za izgradnju vjetroparka “Čadilj” na području Glamoča, s instaliranom snagom od 138 megavata, uz jednokratnu naknadu od 62.236 KM.

Također je odobrena koncesija za izgradnju vjetroparka “Marino Brdo” na području Bosanskog Grahova, kapaciteta 126 megavata, uz jednokratnu naknadu od 56.330 KM. Prema prvobitnim planovima, očekivalo se da vjetroparkovi počnu s proizvodnjom električne energije u roku od pet godina, čime bi lokalni budžeti dobili najmanje milion maraka godišnje.

Iako su prošle dvije godine od početka projekta, realizacija investicija u dvije općine, vrijedna oko pola milijarde maraka, još uvijek nije započela.

Kompanija je još 2021. najavila planove za izgradnju četiri vjetroparka na području Livanjskog kantona. Pored dva vjetroparka za koja su već dodijeljene koncesije, planirana je izgradnja još dva na području Livna. Kao jedan od globalnih lidera u obnovljivim izvorima energije, ova kompanija posluje u 30 zemalja širom svijeta.

Godišnja koncesiona naknada biće obračunavana u visini od 1,75% bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije, a ugovori su potpisani na period od 30 godina za korištenje vjetra u svrhu proizvodnje električne energije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija