Promjene pedagoških standarda neće onemogućiti zapošljavanje u sarajevskim školama

Promjene pedagoških standarda neće onemogućiti zapošljavanje u sarajevskim školama


Nakon što su se pojavili zabrinjavajući navodi o privremenom zaustavljanju zapošljavanja prosvjetnih radnika u sarajevskim školama, resorno ministarstvo je demantovalo takve tvrdnje, tvrdeći da su škole adekvatno pripremljene za predstojeću školsku godinu.

Ove nedoumice su se pojavile zbog nedavnih promjena pedagoških standarda koje su stupile na snagu nekoliko sedmica prije početka nove školske godine.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je objasnilo da je, nakon usvajanja novih standarda, obaveza škola bila usklađivanje školskih akata sa unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta. Osim toga, škole su morale provesti proceduru sukladno Pravilniku o proglašavanju radnika za koje je djelimično ili potpuno prestala potreba.

“Proces zbrinjavanja radnika s nepunom nastavnom normom već je proveden, a Ministarstvo je izdalo saglasnost za raspisivanje konkursa za zapošljavanje u novoj školskoj godini”, istaknuto je u ministarstvu. Pored toga, sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo dobile su instrukcije i saglasnosti za nova zapošljavanja, shodno dogovoru s relevantnim sindikatima.

Kako bi se dodatno objasnilo zašto su pedagoški standardi promijenjeni upravo prije početka školske godine, iz ministarstva navode da je takva praksa uobičajena te da je donošenje propisa o obrazovanju planirano prije početka nove školske godine kako bi se osigurala njihova primjena odmah u narednoj.

Osiguravajući javnost da će sve škole imati potrebno osoblje, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo izražava uvjerenje da je dovoljno vremena bilo na raspolaganju za prilagodbu svih učesnika odgojno-obrazovnog procesa na novonastale promjene



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija