Promjene u SNSD-u: Hoće li remetiti stabilnost pod vodstvom Dodika?

Više od 200.000 članova ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, održavajući ovu partiju na vlasti gotovo 20 godina.

Igor Radojičić, bivši ministar zdravlja i gradonačelnik Banja Luke, isključen je iz stranke 2022. godine. Dragan Bogdanić, bivši ministar zdravlja i funkcioner teslićkog SNSD-a, isključen je 2023. godine. Dragomir Kalabić, bivši SNSD-ov poslanik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, isključen je 2018. godine.

Uprkos ovim promjenama, stranački vrh, predvođen Miloradom Dodikom, ostaje nedodirljiv. SNSD će uskoro imenovati potpredsjednike i završiti formiranje drugih organa stranke. Stanje u stranci trenutno je stabilno, a očekuje se da će novoizabrani Glavni odbor izabrati generalnog sekretara, organizacionog sekretara i pet potpredsjednika stranke.

Miroslav Bojić i Sanja Vulić smatraju se favoritima za funkcije sekretara. Budućnost generalnog sekretara, Luke Petrovića, ovisi o različitim faktorima, uključujući i njegovu vezu s vlašću u Srbiji. Neki smatraju da će Luke Petrović ostati na svojoj funkciji zbog svojih veza i podrške iz Srbije.

Uprkos debaklu stranke na opozivu u Bijeljini i raskidanju lokalne koalicije, stranka je zadržala stabilnost na višim razinama. Milorad Dodik najavio je da su neprihvatljive duple funkcije, ali do sada nije bilo kazni za one s duplim funkcijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79