Pronađena hraniteljska porodica za djevojčicu koju je otac godinama držao zatočenu u stanu: Imat će stručnu pomoć

 

Za djevojčicu iz Mirijeva, u Srbiji, koju je otac držao zatočenu u stanu, pronađena je hraniteljska porodica u koju će biti smještena nakon liječenja, a pred sudom je pokrenut postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja djeteta.

 

Nove informacije o slučaju djevojčice koji je nedavno potresao cijelu regiju iznijela je ministrica za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić. Rekla je da je djevojčica još u Tiršovoj i da fizički napreduje svakim danom.

  • Trebat će joj duži period psihološke podrške i imamo čitav plan aktivnosti kojom će takva vrsta podrške da bude pružena djetetu – rekla je Kisić u Skupštini Srbije navodeći da se djevojčici vratio osmijeh na lice.

Utvrđeno je da će o daljoj zaštiti djeteta brinuti Centar za socijalni rad Palilua, a ministrica je navela da je određen i neposredni staratelj, stručni radnik organa starateljstva.

  • Izvršen je izbor adekvatne hraniteljske porodice, gdje će dijete biti smješteno nakon liječenja. Centar za porodični smještaj i usvojenje Beograd i zdravstvena ustanova u kojoj se dijete liječi sačinili su detaljan plan za pripremu djeteta za odlazak u hraniteljsku porodicu – rekla je Kisić.

Hraniteljskoj porodici će nakon smještaja djeteta biti obezbjeđenja intenzivna stručna podrška u periodu prilagođavanja djeteta na nove porodične okolnosti.

  • Centar za socijalni rad Palilula je kod nadležnog suda pokrenulo postupak lišavanja roditeljskog prava oba roditelja djeteta – zaključila je Kisić.

Podsjećamo, policija je djevojčicu (8) našla zaključanu u stanu u Mirijevu 27. marta. Dijete je bilo u kadi izgladnjelo, neuhranjeno, dezorjentisano. Zbrinuta je u Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj. Otac je uhapšen dan kasnije na karaburmi.

Javnost je tada bila zatečena kada su počeli da se pojavljuju novi detalji slučaja. Dijete nije bilo upisano u školu i bilo je potpuno nevidljivo za sistem.

Još je u porodilištu (2015) prijavljeno da se roditelji o djetetu ne brinu adekvatno. Centar za socijalni rad smjestio je bebu u Zvečansku i pokrenut je postupak da se majka djevojčice potpuno liši roditeljskog prava, a otac djelimično.

Za taj slučaj nadležan je bio Prvi osnovni sud u Beogradu, a presuda je donijeta na osnovu mišljenja Кomisije sudskih vještaka Кlinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” iz maja 2017. godine.

Sud je tada donio pravnosnažnu presudu kojom je majku djelimično lišio roditeljskog prava i to prava na čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, upravljanje i raspolaganje imovinom maloljetnog djeteta, dok su odbijeni zahtjevi da se majka potpuno liši roditeljskog prava, a otac djelimično liši roditeljskog prava.

Kako otac nije djelimično lišen roditeljskog prava to je automatski značilo da dijete može da živi sa njim. Od tada je napravljeno niz propusta. Otac je nije vodio na sistematske preglede, nije upisana u školu.

Žena sa kojom je živio prijavila ga je za nasilje. Tada je policiji rekla da sa njim živi i njegova kćerka i da će dijete umrijeti od gladi. Tada je klupko počelo da se odmotava.

Brojna pitanja

Povodom toga su otvorena pitanja na koja je javnost u Srbiji tražila odgovor, ali i zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji je pokrenuo nadzor nad šest državnih institucija.

Zašto Centar za socijalni rad posljednje tri godine nije pratio djevojčicu iz Mirijeva, koju je otac držao zatočenu, a od njenog rođenja je bilo jasno da roditelji ne mogu da joj pruže adekvatan tretman? Kako je sud mogao da donese presudu da je otac podoban da se stara o djetetu na osnovu vjieštačenja starog godinu dana? Zašto lokalna samouprava nije obavjestila školu da dijete treba da pođe u prvi razred, što je zakonska obaveza? Zašto domovi zdravlja nisu obavijestili inspekciju da dijete nije vakcinisano i nije bilo na redovnim pregledima?

Sagovornici Euronews Srbija su ranije rekli da slučajevi poput ovog otkrivaju manjkavosti cijelog sistema. Očekuju da se utvrdi ko je zakazao od državnih organa koji su bili nadležni, kao i da se “locira osoba” ili više njih koji su napravili grešku i da se otkrije kako je dijete bilo “nevidljivo” za sistem.

Podignuta optužnica protiv oca

U međuvremenu je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo Optužnicu protiv Uroša P., koji je držao u stanu zatočenu kćerku (8). Njemu se na teret stavljaju krivično djelo nasilje u porodici, kao i zlostavljanje i mučenje.

Tužilaštvo traži da bude osuđen na maksimalnu kaznu zatvora i da mu se izrekne obavezno liječenje od narkomanije i alkoholizma.

  • Optužnicom koja je podnijeta Prvom osnovnom sudu u Beogradu dana 27.04.2023. godine okrivljenom U.P. je stavljeno na teret da je tokom 2022. godine do 24.03.2023. godine bezobzirnim ponašanjem ugrožavao tjelesni integritet i duševno stanje svoje maloljetne kćerke, čime je učinio krivično djelo Nasilje u porodici iz čl. 194 st. 3 u vezi sa st. 1 КZ u sticaju sa krivičnim djelom Zlostavljanje i mučenje iz čl. 137 st. 2 КZ koje je učinio na štetu emotivne partnerke I.L. na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, prijetio, vrijeđao je i držao zatvorenom – navedeno je u saopštenju Prvog osnovnog javnog tužilaštva.

U toku istrage tužilaštvo je u svojstvu svjedoka ispitalo emotivnu partnerku okrivljenog, njegovu bivšu suprugu, kao i policijsku službenicu PS Palilula koja je prilikom intervencije po nalogu tužilaštva pronašla djevojčicu u kupatilu stana, te je naloženo neuropsihijatrijsko vještačenje iz čijeg nalaza proizlazi da je okrivljeni bio uračunljiv u vrijeme izvršenja krivičnog djela, da je sposoban da učestvuje u krivičnom postupku, kao i da je isti zavistan od upotrebe opojnih droga i od upotrebe alkohola.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79