Pronađeno tijelo u blizini općine Netretić

Pronađeno tijelo u blizini općine Netretić


U petak, 10. novembra, ekipa Dnevnika Nove TV istraživala je ilegalni prijelaz migranata preko rijeke Kupe u okolici općine Netretić, otkrivajući tamnu stvarnost migrantske rute kojom ilegalni migranti iz Hrvatske pokušavaju stići do Slovenije.

Ekipa je stigla u mjesto Ladešić Draga, smješteno uz Kupu i slovensku granicu, gdje su tragali za putem do obale rijeke, ključnom točkom ilegalnih migracija.

Na putu do kupališta i vodopada, reporteri su primijetili tijelo muške osobe na nekoliko metara udaljenosti, što je odmah prijavljeno policiji. Patrola iz Policijske postaje Duga Resa stigla je nakon sat vremena kako bi obavila uviđaj.

Komšije su podijelili svoja iskustva, ističući da je prema Ladešić Dragi plitko, te da ilegalni migranti ostavljaju tragove na tom području. Mještani su tokom ljeta primijetili da migranti ostavljaju robu nizvodno, sugerirajući na njihovu putanju.

Jedan od komšija, Igor Šoštar, opisao je svoja susretanja s migrantima: “Tu ispod livade, dole ispod kuće sam ih par puta vidio na cesti, ali ne napadaju i nemamo problema. Znaju vam ići na donji vodopad i onda imaju putić prema Sloveniji.”

Mještanka Maja izražava neznanje o ilegalnoj migrantskoj ruti, ističući da ne bi ni znala da ekipa Dnevnika Nove TV nije istražila situaciju. Ona je naglasila da je područje iznad Ladešića plitko te pretpostavlja da migranti misle da će lakše preći rijeku. Ovo je, prema njezinim riječima, prvi poznati slučaj na tom području.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno je da su ove godine dosad pronađena tijela pet smrtno stradalih migranata, dok je prošle godine ta brojka bila 24 osobe.

Damir Butina, voditelj Službe za granicu Policijske uprave karlovačke, upozorio je na povećani rizik od stradavanja nezakonitih migranata tokom zimskog perioda. Ove godine, osim navedenog slučaja, nije zabilježen nijedan slučaj utapanja, za razliku od prošle godine kada ih je bilo sedam, navodi Dnevnik.hr.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija