Prosjak osuđen zbog manje od 10 KM, treba platiti više od 100 KM kazne

Muškarac (64) iz okolice Novske ovih je dana proglašem krivim na sudu jer je u aprilu ove godine prosio pred marketom u Okučanima. Policiji ga je prijavio jedan kupac, a po dolasku mu je oduzeto 37 kuna (oko 9,60 KM) koje je uspio isprositi, piše Danica.hr.

Presuda je donesena ovih dana, a u njoj stoji da je muškarac kriv jer se ispred marketa “odao prosjačenju, kojom prilikom je od građana isprosio kovani novac u ukupnom iznosu od 37 kuna (oko 9,60 KM), čime je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

Sudac mu je odredio novčanu kaznu od 300 kuna (oko 78 KM) te naložio da plati i 120 kuna (oko 31,20 KM) troškova prekršajnog postupka, piše Danica.hr.

– Na temelju odredbe Prekršajnog zakona, okrivljeniku se izriče zaštitna mjera oduzimanja kovanog novca u iznosu od 37 kuna (oko 9,60 KM) – navodi se u presudi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79