Prosječna penzija u FBiH 675 KM, 666 KM u Srbiji, Hrvatskoj 878 KM

Svaki peti ili šesti u mjesecu postaje izazovan za penzionere u Bosni i Hercegovini, koji se suočavaju s niskim penzijama, među najnižima u regiji.

Penzioneri sve teže sastavljanju kraja s krajem zbog mjesečnih primanja i stalnih poskupljenja.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prosječna penzija korisnika samostalne penzija iznosi 675,61 konvertibilnu marku, dok je najniža isplaćena penzija u istom mjesecu bila 538,27 KM. Najviša penzija prema Zakonu o MIO iznosila je 2800 KM. Urkos povećanju od 11,1 posto početkom godine, penzioneri se suočavaju s izazovima zbog niskih primanja.

U Republici Srpskoj, prosječna penzija iznosi 541,36 KM, čineći 42,39 posto prosječne plate u toj regiji. Očekuje se novo povećanje penzija od 1. januara sljedeće godine.

U Hrvatskoj, gdje prosječna penzija iznosi 878 KM, najavljuje se dodatak penzionerima, dok će penzija rasti i u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Povećanje penzija u Srbiji od 14,8 posto očekuje se od januara, dok Crna Gora razmatra povećanje minimalnih penzija za 50 posto. Penzioneri se nadaju poboljšanju financijske situacije usprkos trenutačnim izazovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79