Prosječna plaća u RS-u će ove godine biti 1.000 maraka, ili možda iduće

Drugi oktobar prošle godine, predizborna kampanja u punom jeku. Predsjednik SNSD-a i tadašnji predsjednik RS-a Milorad Dodik najavljuje povećanje prosječne plaće u tom entitetu, i to na okruglih hiljadu maraka.

– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plaće. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da osiguramo da prosječna plaća bude 1.000 KM – izjavio je tada Dodik za Alternativnu televiziju.

Poneseni predizbornim obećanjima, među kojima je i ono o povećanju plaća, građani RS-a odlučili su mu ukazati povjerenje. Milorad Dodik postao je tako član Predsjedništva BiH, a njegov SNSD ostao na vlasti u Republici Srpskoj.

Sedam mjeseci kasnije, prosječna plaća u RS-u i dalje iznosi 896 KM. S druge strane, potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu u februaru ove godine koštala je 1.902,07 KM, podaci su entitetskog Saveza sindikata.

Dvadeset i prvi mart 2019. godine, predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković u Banjoj Luci izjavljuje da u ovom trenutku nije realno obećavati povećanje prosječne plaće na 1.000 KM te da će se to “možda” dogoditi iduće godine.

– Planiramo da u narednom periodu možda radimo i na tom povećanju, ali u ovom momentu nije realno da to obećavamo – rekao je Višković.

Dodao je da u RS-u ne može biti povećan bruto društveni proizvod i prosječna plaća dok ne budu realizovane značajnije investicije.

Nepunih desetak dana kasnije, 1. aprila, predsjednica RS-a Željka Cvijanović tvrdi suprotno.- Povećati plaće, svakako da, i to jeste naše opredjeljenje i radimo na tome. Naše opredjeljenje ostaje da se ubrzano dođe, ove godine, do prosječne plaće koja je hiljadu maraka, a do najniže plaće koja će biti petsto maraka – izjavila je Cvijanović, piše Faktor.

Kome, dakle, trebaju vjerovati građani RS-a?

Prezauzeti Milorad Dodik na novoj je funkciji posve zaboravio na svoje predizborno obećanje i prepustio svojim nasljednicima na vlasti u RS-u da pravdaju njegove nerealne izjave. A oni se, očigledno, međusobno ne mogu složiti.

Da su želje jedno, a realnost nešto sasvim drugo, pokazuje i izjava premijera Viškovića koji kaže kako je Vlada RS-a u prvih 100 dana mandata uradila i više od onoga što je promovisano u ekspozeu i mjerama ekonomske politike.

– Vlada je napravila Akcioni plan, radi na sprovođenju sedam mjera koje su predviđene ekspozeom i već su napravljeni pomaci – ustvrdio je Višković u programu RTRS-a.

O tome kakvi su “pomaci” napravljeni, govori analiza portala Istinomjer koji prati realizaciju obećanja stranaka koje čine vlast u RS-u.

– Od ukupno 217 obećanja partija koje su formirale Vladu Republike Srpske, u prvih 100 dana njenog rada u potpunosti su ispunjena dva obećanja, koja se odnose na povećanje plaća prosvjetnim radnicima te potpisivanje Povelje o srpskom kulturnom prostoru – navodi Istinomjer.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments