Prostor oko devastirane fabrike “Sarabon” prerastao u divlju deponiju

Prostor oko devastirane fabrike “Sarabon” prerastao u divlju deponiju


Služba za inspekcijske poslove Općine Novi Grad Sarajevo izvještava o kontinuiranom problemu zapuštenih posjeda na više lokacija između općina Novi Grad i Ilidža. Pozivajući vlasnike i korisnike posjeda na čišćenje, ističu posebnu zabrinutost za zapušteni dio oko  fabrike “Sarabon”, pretvorene u divlju deponiju koja prijeti širenjem otpada na šire područje.

Poseban problem predstavljaju lokacije koje su u neposrednoj blizini frekventnih saobraćajnica, gusto naseljenih stambenih naselja, a naročito zapušten je posjed oko napuštene i devastirane fabrike “Sarabon”, koji graniči sa najvećim parkom u gradu Sarajevu, Centrom “Safet Zajko“, a koji je, usljed višegodišnjeg neodržavanja, prerastao u divlju deponiju.

Na tom lokalitetu, otpad (raznovrsni organski i neorganski otpad) je, u najvećoj mjeri odložen bez ambalaže, na parcelama koje nisu ograđene, zbog čega postoji opasnost od rasipanja otpada na širem području, što predstavlja, prije svega, higijenski i zdravsteni rizik s obzirom na izuzetnu posjećenost Centra “Safet Zajko“, te stalno prisustvo velikog broja djece, omladine i starijih građana.

Ferid Nakić, glavni inspektor Općine Novi Grad Sarajevo, naglašava za portal Akta da je situacija alarmantna te da se svakodnevno pogoršava. Iako je posjed u vlasništvu pravnog lica “Standard nekretnine” d.d. Sarajevo, nadležnosti za rješavanje ovog problema su nejasne, što otežava postupanje nadležnih institucija.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo također je uputila apel za pokretanje izmjene zakonskih propisa u cilju rješavanja ovakvih problema, naglašavajući da je potrebno definirati nadležnosti inspekcijskih organa za nadzor privatnih posjeda.

Ova situacija je posebno osjetljiva zbog blizine popularnog parka Centar “Safet Zajko”, gdje se svakodnevno okuplja veliki broj građana.

Dok se planira gradnja projekta Delta Planet Sarajevo na ovom mjestu, trenutna situacija ostaje problematična s divljom deponijom umjesto obećanog tržnog centra i stambenog prostora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija