Zastoj u gradnji tunela: Poništen tender za nadzor, a radnici otišli

Zastoj u gradnji tunela: Poništen tender za nadzor, a radnici otišli


Premijer Vlade BPK Goražde, Edin Ćulov, obavijestio je danas novinare o obustavi radova na probijanju tunela Hranjen. Izvođač radova je povukao svoje timove i opremu, što je rezultiralo privremenim prekidom ovog ključnog projekta.

Ćulov je iznio niz problema koji su doveli do ove situacije, uključujući poništenje tendera za nadzor nad implementacijom probijanja tunela i nedostatak adekvatne dokumentacije za prilazne puteve.

Premijer je naglasio važnost ovog projekta za povezivanje Goražda sa Sarajevom, ali je istovremeno priznao da su rokovi probijani, a milioni maraka potrošeni bez značajnijeg napretka.

Navodi da je neophodno odabrati novog nadzornika te da će se morati uraditi ispravke dokumentacije kako bi se pokrenula nova javna nabavka za nadzor.

Jedan od ključnih problema su prilazni putevi za koje se vrši eksproprijacija zemljišta.

Premijer je istakao da je eksproprijacija na južnoj strani tunela gotovo završena, ali da je bilo problema s izdavanjem rješenja o pretvorbi zemljišta, što je usporilo proces.

Gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović, tvrdi da je rješenje o pretvorbi zemljišta moglo biti izdato prije godinu dana te je pozvao Vladu FBIH da organizira sjednicu u Goraždu posvećenu tunelu Hranjen.

Iz JP Autoceste za Klik ističu da realizacija projekta tunela Hranjen zavisi od složenosti procesa eksproprijacije, dobivanja svih potrebnih dozvola i odabira izvođača. Također, naglašavaju da su u toku pregovori oko Urbanističke suglasnosti za dio puta gdje postoji spor oko plaćanja pretvorbe zemljišta.

Premijer Ćulov je održao sastanke i s menadžmentom UNIS Ginexa, koji osporava rutu brze ceste zbog blizine opasnih objekata. Navodi se da Autoceste imaju tehničko rješenje za ovaj problem, ali da će vrijeme pokazati njegovu efikasnost.

Uprkos trenutnoj obustavi, potpisan je ugovor s izvođačem Euroasfaltom u martu 2024. za nastavak radova na probijanju tunela Hranjen. Vrijednost ugovora iznosi preko 122 miliona KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija