Prosvjetari u BiH: Koliko zarađuju i s čim se bore u BiH

Prosvjetari u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju se s niskim primanjima i izazovima u obrazovnom sektoru. Iako se susreću s mnogim problemima, uključujući i površno shvaćenu reformu obrazovanja, prosvjetari ostaju uporni i ne bune se, uprkos teškoćama koje ih okružuju.

U Republici Srpskoj, prosvjetari su među najniže plaćenim budžetskim korisnicima, a tek od Nove godine očekuje ih povećanje plata od 100 KM. Ipak, plate nisu jedini izazov s kojim se suočavaju, jer je obrazovni sektor suočen s brojnim problemima, uključujući i reformu obrazovanja.

Slična situacija je i u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje su prosvjetari nedavno izrazili podršku medicinskim radnicima u njihovim protestima za veće plate. Iako su i sami nezadovoljni svojim platama koje iznose oko 1.300 KM, prosvjetari su se suzdržali od štrajka.

Jedan od glavnih izazova s kojim se prosvjetari suočavaju je kurikularna reforma, koja je dovela do pometnje u školama. U nekim razredima, gdje se provodi nova kurikularna reforma, i dalje se koriste udžbenici stari čak 25 godina. Osim toga, nedostatak edukacije za nastavnike i nedostatak novca za napredovanje i savremene metode obrazovanja čine obrazovni sektor izazovnim za prosvjetare.

Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Federacije BiH traži povećanje plata od 37 posto, ali pregovori o platama su trenutno na čekanju. Reforma je nametnula prosvjetarima dodatne administrativne obaveze, što dodatno opterećuje njihov rad.

U Republici Srpskoj, Sindikat obrazovanja nauke i kulture godinama zahtijeva izjednačavanje koeficijenata i plata u ovoj oblasti sa platama drugih budžetskih korisnika. Sporazum o povećanju plata u naredne dvije godine nedavno je potpisan, te će prosvjetari prvu povišicu od 100 KM dobiti od 1. januara 2024. godine. Iako je ovaj korak prema ispravljanju nepravde, sindikat i dalje ukazuje na veliku razliku između plata prosvjetara i drugih zaposlenih sa istim stepenom obrazovanja.

Uslovi rada prosvjetara u BiH su raznovrsni. Dok su u gradovima uslovi obično bolji, prosvjetari koji rade u udaljenim selima suočavaju se s dodatnim izazovima, uključujući i rane jutarnje sate putovanja do škole. Nedostatak sredstava za obnovu školskih objekata dodatno komplikuje situaciju.

Nedostatak perspektive u prosveti i političko zapošljavanje takođe predstavljaju ozbiljne probleme. Mladi izbjegavaju prosvetu zbog niskih plata i nedostatka mogućnosti za napredovanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79