Foto: FENA
Prosvjetni radnici HNK odbacili Vladinu ponudu i najavili štrajk

Prosvjetni radnici HNK odbacili Vladinu ponudu i najavili štrajk


Prosvjetni radnici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izrazili su nezadovoljstvo nedavnom ponudom Vlade te su potvrdili izlazak na proteste u srijedu.

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNK-a jednoglasno je odbacila Vladinu ponudu koja uključuje jednokratnu pomoć od 1000 KM i povišicu od 5% koja bi stupila na snagu tek od 1. januara 2025. godine.

Vlada je također predložila vraćanje napredovanja promoviranim mentorima i savjetnicima, što bi automatski uvelo povećanja od 5 do 8 posto.

”Nakon najavljenog generalnog štrajka i prosvjeda, Vlada je sindikatima osnovnih i srednjih škola ponudila jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 KM, povišicu od 5% tek od 1. 1. 2025. te vraćanje napredovanja promoviranim mentorima i savjetnicima automatizmom u iznosu od 5 i 8 posto, članstvo se jednoglasno izjasnilo da je ponuda nedovoljna”, potvrdili su iz Sindikata osnovnih i srednjih škola HNK.

Međutim, članstvo sindikata smatra da su te mjere nedovoljne te su dali mandat svojem vodstvu da nastavi borbu za bolja prava.

Iz sindikata su najavili da će obavijestiti Vladu o odluci i da će u srijedu započeti prosvjedi, kao i štrajk.

”Vladu ćemo izvijestiti o rezultatu te da u srijedu slijedi prosvjed i štrajk. Spremni smo za daljnje pregovore. Nadamo se kako ćemo do početka generalnog štrajka 9. 9. dogovoriti rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane, a posebno u interesu djece i roditelja”, izjavili su iz Sindikata osnovnih i srednjih škola HNK.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija