Prosvjetni radnici zaraženi koronom dobijaju 90 posto plate na bolovanju

Mjesec dana nakon početka nove školske godine, dvije stotine učenika i nastavnika u Republici Srpskoj zaraženo je koronavirusom.

Organizacija nastave ostaje po istom principu do daljnjeg. Zaraženi učitelji i nastavnici u ovom entitetu, koji ne izvode nastavu onlajn, dobijaju 90 posto plate. Sindikat traži da se Kovid-19 tretira kao povreda na radu. Krizni štab u Federaciji Bosne i Hercegovine nije se bavio ovim problemom.

Da se nije razmišljalo o položaju i egzistenciji radnika, pa u ovom slučaju i nastavnog kadra, upozoravaju iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS. Nezadovoljni su što zaraženi učitelji i nastavnici ne dobijaju puni iznos plate. Ističu da će insistirati na promjeni zakona.

Direktori osnovnih škola svjesni su da se nisu mogle predvidjeti ovakve vanredne okolnosti i da zakon ne prepoznaje koronavirus. Ističu da je klasično bolovanje 70 odsto od plate, a zaraženim prosvjetnim radnicima koronavirusom na bolovanju resorno ministarstvo priznaje 90 odsto ličnog dohotka.

U Federaciji Bosne i Hercegovine slična situacija kada je riječ o regulisanje bolovanja nastavnog osoblja. Nadležni se nisu bavili ovom problematikom.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da plate prosvjetara tokom bolovanja nisu u njihovoj nadležnosti, ali da su svoj doprinos u suzbijanju koronavirusa dali time što su omogućili i neosiguranim licima da tokom pandemije imaju zdravstvenu zaštitu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79