Protest protiv izgradnje elektroenergetskih objekata u Međinama

Danas su se okupili mještani sedam mostarskih naselja u Međinama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo planiranom izgradnjom elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Ova neformalna grupa građana nazvana “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru” okupila je pedesetak mještana koji su se pobunili protiv ovog projekta.

Mještani izražavaju strahovanje od mogućih poplava i klizišta koja bi mogla rezultirati izgradnjom elektroenergetskih objekata. Posebnu zabrinutost izražavaju roditelji, koji se boje za sigurnost svoje djece i budućnost svojih domova.

Jedan od prisutnih danas, Armin Dubljević, istaknuo je: “Ja sam kao roditelj veoma zabrinut. Zabrinuti su i svi mještani koji žive ovdje u Međinama. Pozivamo grad, kanton, sve nadležne institucije da napokon uvide koliko se štete nanosi nama mještanima Međina koji strepimo za svoje živote. Ako se ovo nastavi, mi ćemo biti primorani seliti iz domova.”

Aktivisti smatraju da gradska administracija Mostara često mijenja prostornu dokumentaciju bez organiziranja javnih rasprava, čime otvara put za nezakonitu izgradnju elektroenergetskih objekata na štetu mještana. Stoga su pozvali lokalne vlasti da organiziraju tematsku sjednicu na kojoj bi mještani imali priliku iznijeti svoje probleme i zabrinutosti.

Također su apelirali na mostarskog gradonačelnika da podrži sudjelovanje građana na tematskoj sjednici kako bi se zaštitili njihovi interesi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79