Protestanti se pokušali probiti u albanski parlament, gađali policiju petardama

Oporbeni zastupnici su puhanjem u zviždaljke prekinuli današnju sjednicu albanskog parlamenta kako bi ponovili svoj zahtjev za ostavkom vlade zbog navodne korupcije. Istovremeno, stotine njihovih pristaša su se pokušavale probiti u zgradu. Ipak, policija je uspjela zadržati prosvjednike koji su bacali dimne bombe i petarde. Najmanje tri osobe su privedene u policijsku postaju nakon završetka protesta, piše Albanian Daily News.

Ovo su drugi potesti nakon što je bivši premijer Sali Berisha najavio da će oporba iskazivati nezadovoljstvo protestima sve dok aktualni premijer Edi Rama ne podnese ostavku. U subotu je u protestima sudjelovali više hiljada pristaša oporbe. Proteste organiziraju Demokratska stranka Salija Berishe i ljevičarska Slobodarska stranka bivšeg predsjednika Ilira Mete.

Oporba optužuje vladajuće za povezanost s organiziranim kriminalom Berisha i drugi zastupnici su zauzeli govornici i zviždaljka onemogućili sve koji su pokušavali govoriti. Predsjednik parlamenta je bio prisiljen završiti sjednicu, iako nije raspravljeno niti jedno od pitanja na dnevnom redu. “Narod će govoriti”, poručio je Berisha nakon izlaska iz dvorane parlamenta i obećao nastavak prosvjeda kasnije ove sedmice, prenosi Independent.

Oporba optužuje Socijalističku stranku premijera Edija Rame za korupciju i povezanost s organiziranim kriminalom te ga smatra odgovornim za egzodus mladih Albanaca koji su otišli tražiti posao u zapadnoeuropske zemlje. Vlada to opovrgava i tvrdi da je održala nisku inflaciju u usporedbi s drugim dijelovima Europe, odnosno da je subvencionirala električnu energiju za porodice i mala preduzeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79