Protesti u Beogradu, moguća blokada autoputa?

Ispred Predsjedništva Srbije u Beogradu u večeras se održava protest protiv izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji.

Organiziraju ga ekološke organizacije, a povod okupljanja je dolazak jedne od najvećih rudarsko-metalurških korporacija na svijetu Rio Tinta u Srbiju i uništavanje beogradskog Makiša.

Organizatori protest ranije su naveli da će izmjenama Zakona o eksproprijaciji biti omogućeno da se bukvalno sve proglasi za javni interes.

Demonstranti u Beogradu poručuju da će biti blokirani autoputevi ako vlasti usvoje zakone koji aktivisti nekih organizacija smatraju spornim, dok iz vlasti odgovaraju da nijedan od njih nije usmeren protiv ljudi i životne sredine.

Rio Tinto je najveća rudarsko-metalurška korporacija na svijetu koja je stopostotni vlasnik projekta “Jadar”, a prema prospektu ove kompanije riječ je o projektu istraživanja ležišta litijuma i bora svjetske klase. Ležište novog minerala jadarita su otkrili 2004. geolozi ove kompanije.

Predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je okupljenima ispred Predsjedništva da će, ukoliko Skupština donese izmjene zakona o referendumu i eksproprijaciji, prisutni biti pozvani sat vremena blokirati dio auto ceste.

Okupljeni građani nose transparente “Zagađivači od naroda niste jači”, “Ne damo Jadar”, “Tuđe nećemo, svoje ne damo”.

Inicijativa Kreni-promjeni, čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmjena zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi

Prosvjednici su stali ispred RTS-a, gdje je puštena reklama protiv Rio Tinta, koju RTS nije htio da objavi.

  (VIDEO) Vulin reagovao na tvrdnje o otrovanim maskama: Sulejmana Ugljanina treba ili liječiti ili uhapsiti

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79