Protiv sudije Branka Perića podnesena disciplinska tužba

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH disciplinsku tužbu protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Ova informacija je potvrđena za Raport iz VSTV-a.

„Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića podnesena je zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTV-u BiH, tačka 9: „donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka“ i tačka 10: „neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija“, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovanog“, rečeno je u VSTV-u.

Predmet je formiran nakon što je Perić mimo zakona javno iznio svoje izdvojeno mišljenje na osuđujuću presudu u slučaju Fadil Novalić i drugi u aferi „Respiratori“.

Perić je bio protiv osuđujuće presude jer je smatrao da nema dovoljno dobrih dokaza za osudu u predmetu zbog nabavke 100 respiratora iz Kine. Nakon što je Perić napravio presedan i iznio svoje izdvojeno mišljenje, koje po Zakonu o krivičnom postupku BiH ne postoji i treba biti tajno, UDT je pokrenuo postupak.

U prvostepenom postupku pred Sudom BiH u aferi “Respiratori” tadašnji federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić na pet godina, a bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79