Prva bh. haubica na prestižnom sajmu u Abu Dabiju

Nakon nekoliko godina ispitivanja i testiranja, kako u zemlji tako i u inostranstvu bosanskohercegovačka samovozna haubica H-155 kalibra 155 mm čiji je prototip urađen u BNT-u Novi Travnik otišla je ovih dana na svoj prvi međunarodni veliki sajam vojne opreme i naoružanja u Abu Dabi na prestižni sajam IDEX 2021.

Bakir Izetbegović poručio: BiH ima strahovito oružje, neka razmisle svi oni koji imaju zle namjere

– Ovo je veliki uspjeh domaće pameti, nadamo se prvim porudžbinama i novim uspjesima domaće namjenske industrije. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm. To je jedno veoma ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u BiH, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Tu je također, informacijski sistem vođenja, što znači da posada može automatski zauzeti elemente za gađanje. Vozilo je opremljeno sa GPS sistemom i ono daje svoju lokaciju elementima u elektronskom izviđanju fronta. Prva bh. haubica u rangu haubica Sora i Nora, koje proizvodi Jugoinport u Srbiji. Za razliku od tih samohodnih haubica, bh. haubica je puno lakša i dosta jeftinija. Prednost je i to što Bratstvo Novi Travnik ne mora uvoziti određene komponente hidraulične opreme – pojasnio je za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Bosna i Hercegovina izvezla je oko pet miliona i dvjesto hiljada komada vojne opreme čija je vrijednost približno oko stotinu osam miliona eura.

Najveći dio je otišao u Saudijsku Arabiju.

Fabrika Igman d.d. iz Konjica, mjesta na jugu Bosne i Hercegovine, nalazi se među prvih pet kompanija namjenske industrije u regiji.

Trenutno, gotovo cijela proizvodnja municije plasira se na inozemna tržišta, u čak pedeset zemalja svijeta i na pet kontinenata, piše Radio Slobodna Evropa.

 


Fabrika Igman je u svjetskom vrhu kada je riječ o proizvodnji municije malog kalibra – 9 mm, 5.56 mm, 7.62 mm i 12.7 mm, ističe direktor Đahid Muratbegović.

ZA KOGA SE PROIZVODI ORUŽJE?
Igman je u stanju, kako kaže Muratbegović, da istovremeno proizvodi municiju po istočnoj (ruskoj) i po zapadnoj (NATO) varijanti, te da tu mogućnost nema mnogo fabrika u svijetu. No, on nije želio govoriti o tome da li se vojna oprema izvozi u Saudijsku Arabiju.

„Iz godine u godinu povećava se obim poslovanja i dobit, prije svega zbog kvaliteta municije koja izlazi iz pogona ove tvornice čime se osvajaju nova tržišta i zadobija povjerenje međunarodnih kupaca. Godina uspjeha je 2019. godina, profit je povećan za 13 posto, zaposlili smo novih 70 radnika, u opremu smo investirali nepunih sedam miliona eura. I ovo je najbolja godina od 1996. ili od Dejtonskog mirovnog sporazuma. Imamo nove kupce, a stari nam se vraćaju“, kaže Muratbegović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Muratbegović dodaje da fabrika izvozi municiju u jednoj azijskoj državi, kao i da asortiman odgovara potrebama savremenih armija svijeta.

Sagovornika za ovu temu RSE nije uspeo da pornađe u: Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vanjsko – trgovinskoj komori BiH i Tvornici UNIS GINEX Goražde.

ŠTA SE NAJVIŠE IZVOZI?
Namjenska industrija u Bosni i Hercegovini jedna je od malobrojnih grana gdje je izvoz za petnaest puta veći od uvoza.

Bosna i Hercegovina je u 2019. godini izvozila oružje, municiju, njihove dijelove i pribor u 42 zemlje svijeta.

Vojno – politički analitičar Đuro Kozar naglašava značaj rasta namjenske industrije, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je, kako kaže, uočljiva velika ekspanzija industrije naoružanja i vojne opreme.

„Najzaslužnija za to je Vlada Federacije, koja je vlasnik većine firmi koje se bave tom proizvodnjom, i ona, recimo u Igmanu, već četvrtu godinu ne uzima profit koji fabrika ostvaruje, već ga usmjerava u nova investiranja. Na isti način ta vlada podstiče razvoj u Gineksu, u Goraždu, i u Pretisu, u Vogošći kod Sarajeva. Bitno je što se u Igman puno ulaže, jer ova tvornica izvozi municiju u pedeset zemalja širom svijeta. Malo je fabrika u svijetu koje na istom mjestu, u istom trenutku mogu proizvoditi standardnu municiju koju koriste NATO snage, te nestandardnu municiju – misli se na lovačku municiju“, ističe Kozar.

Vojno – politički analitičar, profesor Berko Zečević, kaže da je obaveza BiH da ispoštuje sve međunarodne i domaće propise i zakone, što je najvažnije za izvoz vojne opreme.

„Po međunarodnim propisima, a suština je da li se poštuju propisi, podrazumijeva se da zemlja izvoznik mora znati ko je krajnji, posljednji korisnik. A to može biti samo država, ne može biti privatna institucija ili organizacija. Prema tome, ne postoji nikakva mogućnost da se bilo što napravi u Bosni i Hercegovini od oružja i municije, da se izveze, a da to prije svega nije prošlo Ministarstvo za vanjsku trgovinu, Ministarstvo sigurnosti, Ministarstvo odbrane, entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odgovarajuće komisije pri vladama oba entiteta“, navodi Zečević.

KOLIKO BIH UVOZI?
Znatno manje od izvoza, BiH je uvozila oružje, municiju i opremu.

U 2019. godini uvoz je iznosio preko sedam miliona eura što je minorno u odnosu na izvoz od skoro 109 miliona eura.

Na listi prvih deset država su Italija, Srbija, Njemačka, Slovenija,Turska, Češka Republika, Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Španija i Slovačka Republika.

Izvještaji međunarodnih agencija ukazuju da je kontrola oružja u BiH na zadovoljavajućem nivou, istaknuto je u maju ove godine, tokom jedne od radionica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa posvećenih kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružjem, vojnom opremom i sredstvima posebne namjene.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79