Foto: Screenshot
Prvi kilometri brze ceste kroz srce Bosne: Da li će projekat biti završen na vrijeme?

Prvi kilometri brze ceste kroz srce Bosne: Da li će projekat biti završen na vrijeme?


Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, dugogodišnji projekt koji se proteže kroz centralnu Bosnu, konačno dobija konkretne rezultate. Ovaj infrastrukturni poduhvat, od ključnog značaja za općinu Vitez i sve putnike koji prolaze ovim područjem, obećava značajno smanjenje gužvi i ubrzanje prometa roba i usluga.

Radovi na prvom dijelu dionice, poznatom kao LOT 5, privode se kraju, a prema trenutnim najavama, ovaj segment dug skoro pet kilometara trebao bi biti završen do kraja godine. Dionica obuhvata područje od petlje Vitez, kroz izlaz iz Poslovne zone, pa sve do Nević Polja. Zbog zahtjevnog terena, izgrađena su četiri mosta i jedan vijadukt, dok su na određenim potezima obavljeni opsežni radovi na regulaciji rijeke Lašve, uključujući premještanje u novo korito.

Istovremeno, pažnja se sve više usmjerava na LOT 4, dionicu koja prolazi kroz poslovnu zonu u Vitezu, a koja je sada pod ingerencijom javnog preduzeća “Autoceste FBiH”. Prema riječima direktora “Autocesta” Denisa Lasića, ovo preduzeće preuzelo je kompletnu dokumentaciju i obavezu realizacije projekta.

Načelnik Viteza, Boris Marjanović, potvrdio je da nema prepreka u saradnji lokalne zajednice i “Autocesta FBiH”. Projekat je u fazi izrade, a aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta već su započele.

Lasić je najavio da će prva dionica biti spojena na magistralnu cestu što je prije moguće, što će značajno olakšati promet kroz Novu Bilu, područje koje je svakodnevno pogođeno gužvama. U Vitezu se očekuje nastavak intenzivnih radova, kako bi se osiguralo da brza cesta u potpunosti zadovolji potrebe svih putnika.

Trasa buduće brze ceste Lašva – Travnik – Jajce dio je proširene evropske mreže, koja bi trebala povezati srednju Bosnu s Okučanima u Hrvatskoj preko Banja Luke. Pitanje ostaje hoće li svi dijelovi projekta biti završeni u predviđenom roku



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija