Prvi put nakon 12 godina u Mostaru se održavaju izbori

U Mostaru se danas, nakon 12 godina zastoja, održavaju lokalni izbori. Birališta su otvorena u 7 sati. Mostarci su, podsjetimo, bili uskraćeni za to osnovno demokratsko pravo u dva prethodna izborna ciklusa i posljednji put su glasali 2008. godine.

Zakonodavnu vlast su imali do novembra 2012. godine, i to nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, odlučio „zamrznuti“ mandate gradskim vijećnicima.

Izborna pravila

Posljednji izbori u Mostaru održani su 2008. jer je Ustavni sud BiH 2010. godine poništio posebna izborna pravila za Mostar, koja je 2004. proglasio tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown.

Takva odluka Ustavnog suda donesena je nakon apelacije hrvatskih delegata u Parlamentu BiH, jer su smatrali da, prema Ešdaunovim pravilima, jedan bošnjački glas u Mostaru vrijedi više nego hrvatski glas. Tako je Ustavni sud BiH osporio izbor 18 vijećnika iz šest gradskih područja, ali ne i gradsku listu od 17 vijećnika.

Od 2010. godine do danas na stotine je pregovora održano između glavnih političkih aktera, u velikoj mjeri i pod okriljem međunarodne zajednice, , ali dogovora o tome kako provesti odluku Ustavnog suda BiH o izjednačavanju vrijednosti biračkog glasa nije bilo.

Najznačajniji pomak dogodio se tokom pregovaračkog procesa vođenog u Mostaru između predstavnika lokalnih organizacija devet političkih stranaka 2018. godine, kada su se svi tadašnji akteri složili o dva prihvatljiva modela po kojima će se birati vijećnici u Gradsko vijeće (GV) Mostara.

Upravo je jedan od tih modela izabran kao rješenje za postizanje dogovora, odnosno, sporazuma između SDA i HDZ-a, koji je potpisan u junu ove godine, a nakon čega su izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Mostar usvojene u Parlamentu BiH.

Tako će danas Mostarci, njih 100.864 s pravom glasa, birati 35 gradskih vijećnika, i to na 150 redovnih mjesta i 16 biračkih mjesta u odsustvu.

Brojni posmatrači

Za ta mjesta natječe se 370 kandidata iz 31 političkog subjekta – 22 političke stranke, četiri koalicije, četiri neovisna kandidata i jedna lista neovisnih kandidata. Prema novim izbornim pravilima, koja su drugačija u odnosu na druge općine i gradove u BiH, 35 vijećnika bira se iz gradske izborne jedinice koja obuhvata cijelo područje grada Mostara i iz šest izbornih jedinica gradskih područja.

Koliko su današnji izbori u Mostaru važni, govori i činjenica da će taj proces nadgledati 1.717 posmatrača, među kojima su i predsjednici pojedinih stranka.

Indirektan izbor gradonačelnika

Također, u GV Mostara postoje nacionalne kvote, pa tako nijedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, dok je minimalna kvota četiri vijećnika za svaki konstitutivni narod te jedan vijećnik iz reda ostalih.

U Mostaru se i gradonačelnik bira indirektno i biraju ga vijećnici nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća. 

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga nijedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79