Prvi put u historiji cijene goriva jednake u BiH i RH: Vozačima spremnik dizela skuplji 60 KM

Prijevoznici su prisiljeni podići cijene svojih usluga. Nakon taksista, s informacijom o većim cijenama prijevoza za putnike u javnost su izišle i Željeznice Federacije BiH.

Cijene nafte na svjetskom tržištu prošloga su tjedna bile na najnižoj razini u posljednjih mjesec dana. S druge strane, litra goriva na crpkama u FBiH nikada nije bila skuplja, piše Večernji list BiH. Građani alarmiraju kako je stanje već postalo neizdrživo, a Udruga prometnika naftnih prerađevina FBiH kako bi moglo doći i do nestašice naftnih prerađevina na tržištu s obzirom na to da neke od veleprodajnih kompanija razmišljaju o zatvaranju poslovnica u BiH. Prijevoznici su prisiljeni podići cijene svojih usluga.

Nakon taksista, s informacijom o većim cijenama prijevoza za putnike u javnost su izišle i Željeznice Federacije BiH. – Iz Željeznica su obavijestili korisnike usluga da će od 1. srpnja doći do povećanja cijena usluga prijevoza putnika – naveli su. Povećanje će iznositi do 20%. Poskupljenje se odnosi na sve relacije iznad 30 km. Za relacije koje su do 30 km cijena ostaje ista. Istog dana prestat će se izdavati i naplaćivati rezervacije mjesta u brzim vlakovima i izvršiti deklasiranje kola te će se sve vozne karte izdavati za 2. razred – zaključili su iz Željeznica.

Milenko Bošković, predsjednik Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH, navodi kako je prvi put u povijesti cijena goriva u BiH jednaka onoj u Hrvatskoj. To je porazno s obzirom na razlike u životnom standardu, odnosno u visinama plaća u dvjema zemaljama. Ističe kako je krajnje vrijeme da institucije nešto poduzmu. Bošković objašnjava i zašto u BiH ne dolazi do pada cijena goriva kada padnu cijene nafte na svjetskim tržištima. – Cijena na tržištu formira se po načelu ponude i potražnje, odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove – rekao je Bošković. Iz Ministarstva trgovine FBiH navode kako su maloprodajne cijene benzina BMB 98 u svibnju bile za 4,14 više u odnosu na mjesec prije i za čak 37,90% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 u maju su u odnosu na april više za 3,15%, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za čak 39,81%. Iako je rast cijena goriva pogodio sve vozače u BiH, najveći udar na džep doživjeli su vozači dizelskih vozila. Podaci pokazuju kako je u godini dana ovo gorivo poskupjelo čak 55,39%. Što znači da onaj tko je ranije, kako bi napunio spremnik, izdvajao 100 KM, danas tu istu količinu goriva treba platiti gotovo 60 KM više.

U odnosu na travanj dizelsko gorivo u Federacije BiH u svibnju je poskupjelo za 1,93%. Trenutačno najjeftinija litra dizela u FBiH stoji 3,41 KM, benzina 95 3,31, a benzina 98 3,21 KM. Apsurdno je da se najjeftinije gorivo može točiti na crpkama na autocesti. Kada je riječ o regiji, najjeftinije gorivo toče Makedonci piše Večernji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79