Prvi put u povijesti FBiH: Osoba s invaliditetom zaposlena u ministarstvu

Prvi put u povijesti FBiH: Osoba s invaliditetom zaposlena u ministarstvu


Zlatna olimpijka Edna Šunjić započinje rad u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, što predstavlja prvi put u povijesti Federacije BiH da je osoba s invaliditetom dobila radno mjesto u jednom ministarstvu.

Ovaj značajan korak najavio je Ahmed Baljić, direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Federalnom ministarstvu kulture i sporta dodijeljena su sredstva za zapošljavanje osobe s invaliditetom temeljem Javnog poziva za dodjelu novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba s invaliditetom u 2024. godini, kojeg dodjeljuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Značajan presedan

“Ovo je prvi put u povijesti FBiH, odgovorno tvrdim, da je jedno ministarstvo pokazalo inicijativu i želju za zapošljavanje osobe s invaliditetom. Zaista je riječ o presedanu i iskazujem poštovanje i zahvalnost ministrici Vlaisavljević i Federalnom ministarstvu kulture i sporta što su prepoznali važnost inkluzije osoba s invaliditetom u radno okružje,” izjavio je Baljić.

Zadovoljstvo ministrice Vlaisavljević

Ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, izrazila je zadovoljstvo zbog dolaska Edne Šunjić, zlatne olimpijke i članice Vijeća sportista Europske specijalne olimpijade, u njihov kolektiv. “Edna trenira stolni tenis, plivanje i skijanje, a svojim pozitivnim duhom, upornošću i borbenošću prkosi brojnim izazovima na koje osobe s Down sindromom svakodnevno nailaze. Sretni smo što će ova borbena djevojka postati dio našeg kolektiva i potrudit ćemo se da joj radnu svakodnevnicu učinimo prijatnom i lijepom,” istakla je ministrica Vlaisavljević.

Poziv drugim institucijama

Ministrica je također pozvala druge institucije da slijede njihov primjer i pruže osobama s invaliditetom mogućnost da se osjećaju poštovanim i ravnopravnim članovima društva. “Želim vjerovati da će Federalno ministarstvo kulture i sporta biti primjer i drugim institucijama te da će i one iskoristi mogućnost koju imaju, i osobama s invaliditetom pružiti mogućnost da se osjećaju poštovanim i ravnopravnim članovima društva jer to je najmanje što za njih možemo učiniti,” zaključila je Vlaisavljević.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija