Prvi službeni rezultati: Veliki skok HDZ-a

Na temelju podataka obrađenih s 24 posto biračkih mjesta, HDZ je osvojio 67 mandata, dok koalicija okupljena oko SDP-a ima 41 mandat. Prema prvom prebrojanom glasačkom materijalu Državnog izbornog povjerenstva (DIP), HDZ je na čelu s 67 mandata, dok SDP bilježi 41 mandat. Domovinski pokret se nalazi na trećem mjestu s 14 mandata.

Most je osvojio devet mandata, IDS-ova koalicija četiri, a Možemo i Fokus Republika po tri. NP Sjever ima dva mandata.

Prva izlazna anketa sugerirala je da bi koalicija Možemo mogla osvojiti 11 mandata, međutim, nakon prebrojanih 25 posto glasova, za sada imaju tek tri.

Ovi rezultati podložni su promjenama kako se više glasova prebroji, s obzirom na mali postotak prebrojenih glasova. Prvi preliminarni rezultati DIP-a očekuju se u 22 sata.

U 21:30 sati, pola sata nakon prvih rezultata DIP-a, HDZ ima 65 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 9, a Možemo 6. IDS-ova koalicija ima 4, a NP Sjever i Fokus Republika po dva mandata.

U Hrvatski sabor bira se ukupno 151 zastupnik, s time da 140 zastupnika dolazi iz deset izbornih jedinica, dok tri zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Osmoricu zastupnika birači nacionalnih manjina.

Da bi se formirala Vlada, potrebna je većina, odnosno 76 potpisa. Prva konstituirajuća sjednica Sabora treba biti zakazana 20 dana nakon izbora

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79